Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екскерівника Держгеокадастру та його спільників за незаконне заволодіння землями вартістю понад 70 млн грн на Житомирщині

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників злочинного угруповання за фактом заволодіння чужим майном шахрайським способом (ч. 4 ст. 190 КК України).

Також скеровано обвинувальний акт стосовно двох їхніх спільників – державних реєстраторів. Їм інкриміновано пособництво у шахрайстві, незаконну зміну інформації в автоматизованих системах (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 362 КК України).

Розслідуванням встановлено, що організатор угруповання – киянин, екскерівник Держгеокадастру одного з регіонів. Він залучив директорку сільгосппідприємства, свого знайомого та керівника землевпорядної організації.

Обвинувачені організували оборудку з землями на Житомирщині. Діяли за розробленою злочинною схемою.

Вони мали доступ до реєстраційних баз у земельній сфері. Володіли інформацією про одержання сільгосппідприємствами значних площ землі на праві колективної власності.

Спочатку учасники угруповання придбали корпоративні права підприємств та забезпечили незаконне виготовлення земельно-технічної документації. На її підставі земельним ділянкам було присвоєно кадастрові номери і оформлено на них право власності.

Надалі вони через держреєстраторів оформили право власності на землю.

У 2020-2022 роках обвинувачені придбали корпоративні права семи нібито непрацюючих підприємств. У такий спосіб незаконно заволоділи майже 1730 га землі лісо- та сільгосппризначення, що належали Житомирській обласній раді, Барашівській сільській та Ємільчинській селищній радам. Загальна вартість земель складає понад 70 млн грн.

Наразі на землю та реєстраційні документи накладено арешт. Також арештовано рухоме і нерухоме майно обвинувачених, зокрема 13 земельних ділянок, будинок та частину квартири, три автомобілі, частки статутного капіталу на загальну суму понад 8 млн грн. 

Прокурори заявили до суду шість позовів про витребування земель з незаконного володіння.

Досудове розслідування здійснює ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – Управління СБУ в області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.