Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екснардепа засуджено до 12 років тюрми за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та шахрайство на 2,2 млрд грн

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Київської міської прокуратури суд визнав винним народного депутата України IV-VIII скликань у публічних закликах з метою змін меж території України, виправдуванні, визнанні правомірною збройної агресії рф проти України, шахрайському заволодінні коштами та майном банку, використанні підроблених документів, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України).

Екснардепу призначили покарання 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також судом задоволено цивільний позов потерпілого.

Під час судового розгляду in absentia за відсутності обвинуваченого, але за участі захисника за договором, прокурор довів, що засуджений, який з 2019 року перебуває на території країни-агресора, упродовж 2022 року розмістив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук дописи з наративами про відсутність збройної агресії проти України, законність окупації її території та заклики, адресовані мешканцям тимчасово окупованих території, здійснювати колабораційну діяльність та співпрацювати із банками рф.

Упродовж 2008-2014 років колишній нардеп, будучи бенефіціаром групи підприємств, які займалися складанням та продажем автомобілів з рф, організував неповернення раніше отриманого кредиту в банківській установі у сумі понад 50 млн доларів США.

У якості забезпечення можливості повернення кредитних коштів він передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права.

Після настання терміну повернення коштів використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з під обтяжень.

Внаслідок цього компанії, яка викупила борги банку, було завдано шкоду на суму 2,2 млрд грн.

Досудове розслідування здійснювалося в порядку спеціального досудового розслідування слідчими СУ ГУ НП у м. Києві за оперативного супроводу СБУ.