Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ексзаступницю голови Волинської ОВА та її спільників викрито на незаконному переправленні військовозобовʼязаних через кордон

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора викрито та повідомлено про підозру колишній заступниці голови Волинської ОВА та ще семи учасникам злочинної організації.

Їм інкриміновано створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній, перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, а також незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 114-1, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, підозрювані організували схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків. До складу злочинної організації входили керівники громадських організацій, фізичні особи-підприємці та інші.

З серпня 2022 року по квітень 2023 року під виглядом надання волонтерської допомоги ЗСУ вони організували незаконне переправлення через кордон більше 100 військовозобов’язаних в якості волонтерів. Підозрювані вносили їх дані до системи «Шлях», що надавало змогу чоловікам безперешкодно перетинати кордон. За версією слідства, вартість такої послуги становила близько 5 тис доларів США з людини, гроші учасникам злочинної організації передавали через посередників.

Наразі всім підозрюваним обрано запобіжні заходи.

Досудове розслідування здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.