Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Фейкові сертифікати про вакцинацію від COVID-19 – в організації схеми підозрюють медика та таксиста

За процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури міста Києва спільно з оперативними працівниками кіберполіції викрито злочинне угруповання, яке реалізовувало сертифікати з недостовірною інформацією про вакцинацію від COVID-19 без фактичного проведення щеплення громадянам.

За даними слідства, чоловік, який працює водієм служби таксі у столиці, підшуковував клієнтів та передавав їхні дані лікарю. За грошову винагороду медик здійснював внесення недостовірних даних про вакцинацію в інформаційну систему «Helsi», яка в подальшому відображається у додатку «ДІЯ». Вартість підробленого сертифікату становила 5500 грн.

Наразі працівнику медичного закладу та таксисту повідомлено про підозру у підкупі працівника організації та несанкціонованих діях з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 354, ч. 4 ст. 354, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 та ч. 3 ст. 362 КК України).

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваних та робочих кабінетах лікарів державної клініки вилучено журнали обліку громадян, які звертались з метою отримання підроблених свідоцтв про вакцинацію, COVID-сертифікати на різних осіб, а також банківські картки, комп’ютерну техніку та мобільні телефони.

Досудове розслідування триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до вчинення вказаних злочинів.

Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

За матеріалами  Київської міської прокуратури