Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генеральний прокурор обговорила досягнення реформи прокуратури з Генеральним секретарем Ради Європи (ФОТО)

У рамках візиту Генерального прокурора Ірини Венедіктової у Страсбург відбулась зустріч із Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. На найвищому рівні обговорено досягнення у реформі прокуратури, зокрема щодо кадрового перезавантаження та відновлення органів прокурорського самоврядування, а також закладення підвалин для початку роботи відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження щодо прокурорів.

Генпрокурор подякувала Раді Європи за допомогу у трансформаціях інституції та запровадженні кращих міжнародних практик. Зокрема, за сприяння в розробці першої в історії Стратегії розвитку прокуратури, участь у напрацюванні Концепції розвитку кримінальної юстиції та органів правопорядку і експертній підтримці ряду законодавчих ініціатив. Наразі важливим етапом у розвитку прокуратури є збереження та захист результатів нещодавно проведеної реформи.

«Офісом Генерального прокурора спільно з міжнародними партнерами, зокрема за підтримки Ради Європи, розроблено проєкт нового Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів та інші важливі документи, а також проводиться робота над удосконаленням дисциплінарної процедури. Це репутаційний дороговказ для прокурорів. Також ми докладаємо максимум зусиль для забезпечення як інституційної незалежності прокуратури, так і незалежності й самостійності кожного прокурора. Суспільство хоче бачити прокуратуру чесною, незалежною та ефективною, довіра людей – це запорука успіху. Українська прокуратура відкрита до співпраці та перейняття досвіду. Інституція європейського зразка – амбітна ціль, до якої ми вже впевнено крокуємо», – поділилась Генеральний прокурор.

Сторони обговорили тему активізації боротьби із корупцією, а Ірина Венедіктова розповіла також про інші важливі напрямки розвитку та роботи органів прокуратури України. Зокрема, про розширення практики спеціалізації прокурорів на пріоритетних сферах: розслідуванні воєнних злочинів, протидії кіберзлочинам, захисті довкілля, боротьбі із домашнім насильством. В цьому контексті Генпрокурор також наголосила на відданості прокуратури питанню необхідності ратифікації Стамбульської конвенції.

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила про готовність подальшої підтримки української прокуратури в реформуванні.