Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генеральний прокурор підписала ще два інформаційних повідомлення до Офісу Прокурора МКС (ФОТО)

В Офісі Генерального прокурора відбулося засідання Міжнародної ради експертів з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. До неї увійшли 4 представники прокуратури, 13 українських та 6 міжнародних експертів.  

Цей дорадчий орган створений для підтримання сталої комунікації з неурядовими, науковими та міжнародними організаціями й експертами щодо актуальних проблем із дотримання прав людини в умовах збройного конфлікту та шляхів їх розв’язання.

До засідання Ради вперше приєдналися міжнародні експерти, які розповіли про свій досвід організації досудового розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, про складнощі, з якими їм доводилося стикатися, та дали рекомендації про шляхи їх подолання.

«У серпні ми розпочали процес формування команди фахівців, яка допоможе нам бути більш ефективними в притягненні до відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності. Тепер ми маємо практично повний склад нашої експертної ради, до нас приєдналися міжнародні експерти. Наше першочергове завдання – розробити та затвердити стратегію нашої подальшої співпраці. Перед нами спільна мета – вдосконалення роботи на національному рівні та продовження співпраці України з Міжнародним кримінальним судом задля початку повноцінного розслідування ситуації стосовно подій в Криму та на Донбасі», - зазначила Генеральний прокурор.

Під час засідання Ірина Венедіктова підписала два нових інформаційних повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Перше повідомлення, підготовлене Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора стосується фактів публічного приниження українських військовополонених, затриманих представниками незаконних збройних формувань самопроголошеної «ДНР». Така практика публічного приниження затриманих та проведення фото- та відеозйомок з ними для подальшого розміщення матеріалів у відкритих джерелах інформації набула поширеного характеру.

У поданні йдеться про 3 інциденти: це так званий «парад полонених» 24 серпня 2014 року, учасниками якого стали 53 затриманих військовослужбовці; захоплення у полон 101 військовослужбовця батальйону спеціального призначення Нацгвардії України «Донбас»; і так званий «парад полонених» 22 січня 2015 року, учасниками якого стали 20 затриманих військовослужбовців.

Відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, затримані мали статус військовополонених та користувалися відповідними гарантіями, передбаченими міжнародним гуманітарним правом. Зважаючи на це, викладені у поданні факти мають попередньо кваліфікуватися як воєнний злочин у вигляді посягання на людську гідність, в частині образливого і принизливого поводження згідно статті 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

На даний час ці епізоди досліджується у межах 10 кримінальних проваджень, у яких було повідомлено про підозру 10 особам. Досудові розслідування у кримінальних провадженнях тривають.