Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генеральний прокурор зустрівся з Головою Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії

Злочин агресії, злочин геноциду та воєнні злочини - три напрями, на яких координуватимуть зусилля Офіс Генерального прокурора і Служба зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії. На цьому акцентували увагу під час зустрічі Генеральний прокурор Андрій Костін і Голова Служби - Петер М. Вагнер.

«Навмисне націлювання російською армією ракет під час обстрілів саме на критичну інфраструктуру – енергетичні електростанції та джерела постачання, які є життєво важливими для виживання людей майбутньою зимою, – є яскравим свідченням терору цивільного населення та геноциду українського народу», - заявив Андрій Костін.

Генеральний прокурор зазначив, що притягнення до відповідальності країни-агресора за вчинення воєнних злочинів проти українського народу, має базуватися на розслідуванні найскладніших і найжорстокіших випадків та направленні їх до Міжнародного кримінального суду. За планування, підбурювання, організацію та здійснення акту агресії вище політичне та військове керівництво РФ має бути притягнуто до відповідальності в рамках Спеціального трибуналу.

«При цьому принципово важливо для постраждалих та їх рідних отримати відшкодування за спричинену їм агресією шкоду. Саме з російських грошей. Сьогодні практично кожен українець є жертвою воєнних злочинів РФ. Люди втратили близьких і рідних, домівки, змушені переїжджати до інших міст, діти не можуть ходити до школи і навчаються онлайн – немає нікого в Україні, хто не відчув би на собі наслідки цієї війни. Тому має бути розроблений механізм компенсації», - наголосив Андрій Костін.

Представники Європейської Комісії погодились посилити підтримку у сфері надання експертної допомоги при розслідуванні воєнних злочинів. Також вони сприятимуть цифровізації процесів роботи органів прокуратури і надаватимуть необхідне обладнання. До того ж міжнародні партнери висловили зацікавленість у підтримці проекту, який має на меті допомагати людям в пошуку рідних, які зникли під час збройної агресії РФ.