Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор: Домашнє насильство більше не замовчують – спільно захищати потерпілих мають правоохоронці і мережа служб підтримки

Генпрокурор Ірина Венедіктова взяла участь у нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо розбудови мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, що відбулася за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

Генпрокурор повідомила про динаміку злочинності пов’язаної з домашнім насильством та пояснила суттєвий ріст цьогоріч тим, що проблему нарешті припиняють замовчувати.

«У 2019 році було зареєстровано 2,5 тисячі проваджень щодо насильства в сім’ї, вже у минулому – майже 4 тисячі і за 7 місяців цього року вже 3 020. Зріз злочинності відображає і суть правопорушень. Цьогоріч психологічне насилля практично зрівнялося з фізичним по кількості заяв потерпілих. Кожен, хто вчинив такий злочин нестиме відповідальність. Однак виключно кримінальне переслідування кривдників не завжди може комплексно допомогти жертвам уникати подальших злочинних посягань. Міжнародні дослідження показали, що потерпілим потрібна реальна соціальна підтримка, особливо в умовах психологічного стресу», - зазначила Генпрокурор.

Масштаб проблеми потребує прийняття системних рішень та консолідації зусиль органів державної влади та місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій для напрацювання практичних кроків ефективної діяльності спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насилля осіб, а також їх системної взаємодії із правоохоронними органами.

«Безпека потерпілих – передусім, саме їх права та інтереси прокуратура має захищати, тому ми підтримуємо створення глобальної мережі служб з повним циклом надання послуг – від консультацій до влаштування в притулок. Ми зустрічали не один випадок, коли жінка з дитиною, зимою вночі опинялися просто неба не знаючи де шукати допомоги. Увесь цивілізований світ давно і широко використовує мережу шелтерів. Подібні заклади розбудовуються і в Україні і вони мають бути доступними географічно, а їх кількість відповідати потребам українців і рівню злочинності. Мені надзвичайно приємно, що Перша Леді є флагманом таких змін в державі, які також підтримує Уряд», - додала Генпрокурор. 

Учасники засідання обговорили також питання реалізації у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі таких служб. Цьогоріч держава планує створити у 125 територіальних громадах 28 притулків, 38 денних центрів та закупити 49 авто для мобільних бригад.