Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор на саміті Кримської платформи: «Ми робимо все для справедливої сатисфакції за злочини РФ у Криму» (ФОТО)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова взяла участь в установчому саміті Кримської платформи, що відбувся у столиці. До роботи нового консультативно-координаційного формату, кінцевою метою якого є деокупація українського Криму, приєдналися 46 делегацій. Серед учасників – лідери країн, голови і члени урядів, голови парламентів, посли, тощо.

В своєму виступі Генпрокурор подякувала представникам міжнародних партнерів України за підтримку та визнання суверенних прав України на її територію. Ірина Венедіктова наголосила, що органи прокуратури також щоденно працюють задля притягнення до відповідальності за порушення міжнародного права та воєнні злочини у Криму.

Вона зазначила, за ці роки в умовах роботи без доступу до території, прокуратурою скеровано до суду більше 350 обвинувальних актів щодо злочинів, пов’язаних зі збройною агресію Російської Федерації, захопленням державної влади, поваленням конституційного ладу та суверенітету України на території півострова Крим.

«Серед осіб, які притягуються до кримінальної відповідальності судді конституційного суду Російської Федерації, керівництво Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил РФ, представники командного складу Чорноморського Флоту, радник президента РФ, який забезпечував та організовував сепаратистські референдуми на території Криму, та інші. Завдячуючи інституту заочного притягнення до кримінальної відповідальності ухвалено чотири десятки вироків», - розповіла Генпрокурор. 

Вона також додала, що для справедливої сатисфакції, прокуратура України робить усе можливе для того, щоб злочини скоєні у Криму стали предметом розгляду Міжнародного кримінального суду. Загалом до МКС вже відправлено 12 інформаційних повідомлень. Останнє з них стосується фактів привласнення і руйнування об’єктів культурної спадщини та культурного надбання української нації.

Торік Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду прийняв важливе рішення щодо завершення попереднього вивчення ситуації в Україні і наша держава очікує вже від новообраного прокурора МКС звернення до досудової палати Міжнародного кримінального суду про початок повноцінного розслідування.

«Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду має стати наступним кроком України у процесі боротьби за українську державність. На національному рівні можу з впевненістю сказати, що наші прокурори досить фахово володіють знаннями міжнародного гуманітарного права і справно апелюють ними у судах», -підкреслила Генпрокурор.

Прикладом системного порушення норм міжнародного гуманітарного права, яке також стало предметом вивчення МКС, є вимушене переселення кримчан з півострова, переміщення осіб без їх волі до території Російської Федерації.

«В Криму створено дискримінаційні умови проживання, які забезпечили кампанію примусової паспортизації, прийняття незаконно створеними органами рішень про видворення або заборону в’їзду, переселення громадян Російської Федерації на територію півострова. Серед найбільш кричущих фактів також переслідування з боку окупантів кримчан за національною ознакою, прояви дискримінації за національними, політичними та іншими мотивами. На сьогодні ні в кого вже не виникає сумніву, що агресор взяв за мету змінити демографічну ситуацію у Криму», - додала Ірина Венедіктова.

Вона наголосила, що прокуратура документує і надає юридичну оцінку кожному сигналу про порушення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території.

 «Вбивство Решата Аметова, насильницькі зникнення Іслямова, Джепарова, Зинедінова, Шаймарданова та інших активістів, внесення до переліку екстремістів журналістів, які об’єктивно висвітлювали режим окупаційної влади, незаконне ув’язнення та катування журналіста Радіо Свобода Єсипенка, нещодавнє засудження пенсіонерки Довгополої за начебто державну зраду до 12 років позбавлення волі є також предметом розслідування українських правоохоронних органів. І навіть без доступу до території та безпосередніх виконавців злочинів ми робимо усе можливе у правовому полі за для притягнення винних осіб до відповідальності», -акцентувала Генпрокурор.

Кроком для активізації розслідувань стане також створення спеціалізованих слідчих підрозділів у СБУ та Нацполіції із розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Це аналоги спеціалізованого департаменту і управлінь в Офісі Генерального прокурора та Донецькій і Луганській обласних прокуратурах. 

«Збройний конфлікт – це особливий правовий режим, без подолання якого, країна не зможе рухатися вперед. Робота триває і ми докладаємо максимум зусиль, поки не отримаємо довгоочікуваний результат – деокупацію Криму. Повернення української державності на кримській землі обов’язково відбудеться», - підсумувала Ірина Венедіктова.

Фото Софії Шовікової, пресслужби Офісу Президента України та Кримської платформи