Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор обговорила з громадськими організаціями Одещини нові підходи до протидії домашньому насильству (ФОТО)

В рамках робочого візиту на Одещину з метою проведення оперативної наради з керівниками обласних прокуратур для заслуховування звітів про боротьбу з контрабандою та захист нацбезпеки Генпрокурор Ірина Венедіктова ознайомилась із роботою центру «Софія». Заклад опікується жінками, постраждалими від домашнього насильства.

Центр було створено в Одесі у 2002 році на базі громадської організації «Громадський рух «Віра, Надія, Любов». Щорічно тут отримують необхідні послуги від 50 до 70 осіб - жінок та дітей, які є потерпілими від різних форм насильства.

Вони можуть проживати в приміщенні центру, отримувати психологічну підтримку, правову допомогу, сприяння в працевлаштуванні та влаштуванні дітей в дитячі дошкільні та шкільні заклади, отриманні медичної допомоги, а також соціальний супровід.

Генпрокурор поспілкувалась із жінками, які наразі мешкають в центрі і отримують комплексні послуги для повернення до повноцінного життя.

«Такі місця прихистку життєво необхідні для жертв домашнього насилля, адже важливо, щоб людині, яка прийняла рішення йти з агресивного середовища, було куди піти і їй було кому підставити плече. В фокусі всіх процесів протидії злочинам має бути потерпілий: його інтереси та його безпека. Чудово, що таку провідну роль відіграють в цьому питанні громадські організації. Ми маємо спільно працювати на

д тим, щоб так само проактивною і злагодженою була робота всієї державної машини», – наголосила Генпрокурор.

Ірина Венедіктова також вислухала проблеми та пропозиції для покращення співпраці всіх зацікавлених у подоланні насилля проти жінок та дітей під час діалогу-прийому представників громадськості.

«Громадянське суспільство - це серце країни і кожного регіону, тому ми перебуваємо в постійній комунікації з найактивнішими її представниками в усіх сферах. Всі керівники обласних прокуратур наразі створюють секторальні робочі групи, щоб оперативно реагувати на всі виклики, обмінюватись оперативною інформацією. Таким чином ми закріпили відповідальних за захист журналістів в регіонах, так само вибудуємо контакт і з питань домашнього насилля», – додала Ірина Венедіктова.

Генпрокурор також запросила громадські організації долучатись до навчання прокурорів, слідчих і суддів для спеціалізації на справах про насилля в сім’ях.

«Наше завдання змінювати культуру і стереотипи в суспільстві і в правоохоронній системі також: бачити зі злочини, реєструвати їх, притягувати до відповідальності. Так само нам потрібно подбати про альтернативні покарання для кривдників, наприклад, громадські роботи», – резюмувала Генпрокурор.