Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор про місяць незламності та протидії воєнним злочинам РФ


Місяць тому наше життя розділилося на до і після. В наш дім прийшла повномасштабна війна, а з нею величезна кількість жахливих воєнних злочинів Російської Федерації. Цей місяць вже назвали місяцем незламності України і він не має стати безкарним для загарбника. 

«Бойовий досвід» роботи української прокуратури з протидії таким порушенням закону на Донбасі та в Криму, звісно, підготував нас до викликів. Втім, нам все одно довелося кардинально перелаштувати всю систему. Зараз кожен наш прокурор спеціалізується на воєнних злочинах, їм доводиться виконувати свої обов’язки під ворожим вогнем, заради правосуддя ризикуючи життям. У прокурорській сім‘ї вже є втрата - наш колега, який став до лав тероборони загинув у Чернігові, поранення отримали двоє прокурорів під час обстрілів у Миколаєві, одна на Харківщині. Двоє наших працівників потрапили в ворожий полон на Донеччині. 

Прокуратура стала локомотивом фронту справедливості на всіх можливих рівнях. 

З 24 лютого українські правоохоронці розпочали досудове розслідування понад 2,5 тисяч воєнних злочинів. Щодня окупанти вчиняють напади та бомбардування міст та селищ, в тому числі з використанням забороненої зброї. Вони нещадно вбивають мирних мешканців - на сьогоднішній ранок російські військові забрали життя у 128 українських дітей, ще щонайменше 2000 просто викрали і вивезли до РФ. Примусове переміщення українців набуває загрозливих масштабів. Що далі - концтабори? Воєнні злочинці руйнують цивільні об’єкти: школи, садки, лікарні та церкви, скидають бомби на місця, де ховаються жінки та діти. Вони викрадають і катують людей, морять голодом блокадні міста, використовують населення як «живі щити». 

Зважаючи на систематичність та масштабність знищення цивільного населення в Харкові, Чернігові та Маріуполі, слідчі та прокурори досліджують наявність в діях російських загарбників злочинів проти людяності. Все частіше у професійній спільноті говорять про можливий геноцид в контексті міста-заручника Маріуполя. 

Наразі триває наша активна робота з кримінального переслідування тих, хто розв’язав війну і розпалює її багаття діями і словами - представників вищого політичного та військового керівництва РФ. У магістральній справі щодо російської агресії на сьогодні 186 підозрюваних: міністри, керівники правоохоронних відомств, сенатори Ради Федерації та депутати Держдуми РФ, кремлівські пропагандисти. І таких топ-підозрюваних буде до тисячі. Всі вони мають заплатити за кривавий терор. 

Ми створили TASK FORCE - міжвідомчу робочу групу, яка займається виявленням та арештом по всьому світу активів осіб, які організовують, забезпечують та провокують проведення агресивної війни Російської Федерації щодо України. Наша мета, щоб це майно було конфісковане до бюджету України для відбудови її зруйнованої інфраструктури та пішло на компенсації тим, хто втратив близьких та свої домівки. 

Ми не одні на полі юридичного бою. Ми щодня розширюємо коаліцію справедливості для забезпечення невідворотності покарання воєнних злочинців. США та Євросоюз формують для нас групи експертів з воєнних злочинів. Всесвітньо відома Амаль Клуні об’єднала команду британських юристів для підтримки України. Євроюст об‘єднує зусилля всіх прокурорів Європи для притягнення до відповідальності РФ.

Я постійно на зв‘язку з колегами-генпрокурорами по всьому світу. Допомагати нам буде Головний прокурор ЄС Лаура Ковеші - я вдячна їй за особистий візит до України та підписання робочої угоди про співробітництво. Також нас приїздив підтримати та скріпити домовленості про взаємодію Генпрокурор Словаччини Марош Жилінка. Словаччина, Польща, Естонія, Литва, Німеччина та Швеція розпочали власні кримінальні провадження щодо російської агресії в Україні. Ми працюємо над створенням міжнародної слідчої групи. 

Надзвичайно важливо, що Прокурор Міжнародного кримінального суду розпочав розслідування ситуації в Україні. Окреме спасибі 41 країні за звернення до МКС на підтримку України. Це свідчить, що світова спільнота бачить, що Російська Федерація вчиняє найтяжчі міжнародні злочини, які не можуть залишатися безкарними. 

Минулого тижня Карім Хан був в Україні - це серйозний сигнал і ми впевнились, що він сповнений рішучості для встановлення справедливості. Офіс Генерального прокурора перебуває у постійній комунікації з Офісом прокурора МКС і ми зробимо все, щоб Міжнародний кримінальний суд був успішним. Бо саме там є реальна можливість притягнути до відповідальності головного воєнного злочинця 21 століття – гражданіна Путіна. 

Ми об’єднали навколо себе світову спільноту і надзвичайно згуртувались всередині. На створений нами єдиний доказовий хаб warcrimes.gov.ua громадяни, експерти, представники громадських і міжнародних організацій, журналісти і всі, хто хоче допомогти, вже надіслали понад 5000 матеріалів з фото і відеосвідченнями звірств РФ. Дякую вам свідомі і небайдужі за ваш вклад у нашу майбутню перемогу справедливості. 

І ми обов‘язково переможемо! Бо ми сильні і незламні!