Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор провів щорічну нараду з керівниками обласних прокуратур та підрозділів Офісу Генпрокурора

Підбили підсумки року та окреслили подальші напрями роботи.

Генпрокурор Андрій Костін наголосив, що міжнародні злочини російської федерації – перший та незмінний пріоритет. І не лише їх документування й розслідування, а передусім допомога та відновлення справедливості для тих, хто постраждав від дій держави-терориста.

«Наш головний принцип – у центрі зусиль правоохоронної системи має бути людина. Минулого року ми створили Координаційний центр потерпілих і свідків, який вже повноцінно працює і допомагає людям», – зазначив Генпрокурор.

Він зауважив, що також увагу сконцентровано на розслідуванні незаконного утримування ворогом українських цивільних та розробці механізмів для забезпечення їх повернення. Триває співпраця з міжнародними партнерами й для повернення примусово переміщених українських дітей.

Андрій Костін зазначив, що продовжується спільна з органами безпеки протидія пособникам ворога. За рік 400 зрадників, колаборантів і навідників засуджено до позбавлення волі на строк понад 10 років. 7 з них отримали довічне ув’язнення. Ця робота не припиняється, зусилля зфокусовано на викритті зрадників в органах державної влади та на стратегічних підприємствах.

Водночас Генпрокурор наголосив, що необхідно посилювати боротьбу і з загрозами всередині країни. Основні – корупція та організована злочинність.

«Найнебезпечнішою сьогодні є корупція в оборонній сфері та сфері військового обліку. Не залишаємо поза увагою й порушення на митниці, розкрадання бюджету, зловживання при державних закупівлях. При цьому наша задача – не лише встановити винних, а й зробити все можливе для забезпечення відшкодування завданих збитків», – акцентував Андрій Костін.

Генпрокурор відмітив, що у протидії оргзлочинності є позитивна динаміка. Торік кількість знешкоджених злочинних угруповань збільшилася на чверть. До суду скеровано майже 500 обвинувальних актів щодо діяльності таких злочинних угруповань. Він додав, що при цьому необхідно й надалі нарощувати інтенсивність роботи. Зокрема, з протидії наркозлочинності, злочинам, які вчиняються за допомогою мережі Інтернет, боротьби з контрабандою та контрафактом.

Андрій Костін зауважив, що попри повномасштабну війну, не можна забувати про захист прав дітей і протидію домашньому насильству. Минулого року запроваджено спеціалізацію прокурорів щодо протидії домашньому насильству. Активізовано захист дітей, які стали свідками або постраждали від таких злочинів. Реалізується пілотний проєкт імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини.

«Створення необхідних умов для захисту прав та інтересів дітей – наш стратегічний пріоритет, адже це питання нашого майбутнього», – констатував Генпрокурор.

Також Андрій Костін наголосив, що необхідно будувати із суспільством стосунки, які базуються на довірі та відкритості. Тому він закликав колег, особливо в регіонах, максимально взаємодіяти з громадянським суспільством, медіа та підприємцями.

«Відкритий конструктивний діалог – це завжди цінний досвід для всіх учасників. Ми повинні більше дізнаватися про проблеми громад. А люди повинні знати про наші результати роботи. Так формується довіра», – пояснив Генпрокурор.

Для того, щоб така комунікація була системною, ми реалізовується проєкт «Прокурор Громади», який допоможе вибудовувати індивідуальні безпекові стратегії місцевих громад, і не лише долати наслідки злочинності, а й викорінювати її причини.

При цьому Андрій Костін закликав колег не чекати, поки нові проєкти будуть запроваджені в їхніх регіонах, а вивчати й застосовувати найкращі світові практики вже сьогодні.

«Зараз люди як ніколи потребують підтримки й захисту. І наша задача – зробити так, щоб кожна людина в Україні знала, що її права є кому захистити», – підсумував Генпрокурор.