Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор та Міністр юстиції Японії відвідали Бучу і домовилися про посилення співпраці, зокрема щодо відповідальності рф за воєнні злочини

У понеділок, 5 серпня, Генеральний прокурор Андрій Костін та Міністр юстиції Японії Рюджі Коїдзумі відвідали Бучу, де вшанували памʼять загиблих під час російської окупації міста. Рюджі Коїдзумі мав можливість на власні очі побачити місця, де росія вчиняла звірства проти мирних жителів Київщини. 

Також японська делегація оглянула хаб підтримки потерпілих і свідків у Бучі, де щоденно працюють прокурори і слідчі, а також представники Координаційного центру Офісу Генпрокурора. Хаб забезпечує комплесний підхід у роботі з постраждалими не лише задля відновлення справедливості, а й для розуміння індивідуальних потреб постраждалих та надання їм необхідної допомоги.

Генпрокурор висловив глибоку вдячність народу та Уряду Японії за незмінну підтримку на шляху України до відновлення справедливості. 

Андрій Костін нагадав, що Японія є одним із лідерів фінансування Міжнародного кримінального суду та членом Координаційної групи з питань створення спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії. Також Японія разом з більш ніж 40 країнами підписала розширену угоду з Радою Європи про створення міжнародного реєстру збитків та підтримала запровадження санкцій з метою припинення незаконного експорту технологій до росії.  

«Японія разом з нами в усіх наших напрацюваннях для притягнення росії до відповідальності. І це дуже важливо, тому що це об'єднує цивілізований світ. І як країни-члена Великої Сімки її голос є чутним в цій групі країн», – додав він. 

В ході двосторонньої зустрічі за участі заступниці керівника Офісу Президента Ірини Мудрої сторони обговорили ключові пріоритети співпраці України та Японії у сфері правосуддя. Це, передусім: 

- притягнення росії до відповідальності за міжнародні злочини, вчинені проти України; 

- викорінення корупції; 

- посилення співробітництва у сфері міжнародної правової допомоги.  

«Сьогодні ми обговорили можливість укладення угоди між Урядами України та Японії щодо міжнародно-правової допомоги та можливої екстрадиції. Безумовно, це тільки початок цього діалогу. Він передбачає, в тому числі, участь інших міністерств та відомств. Це важливий крок назустріч для того, щоб ми могли оперативно обмінюватися інформацією між країнами для запобігання вчиненню злочинів, які мають транснаціональний та транскордонний характер, в тому числі незаконному постачанню технологій або предметів подвійного застосування», – розповів Генпрокурор. 

«Для мене честь вітати пана Міністра в Україні. Особливе значення для нас має те, що пан Коїдзумі на посаді Міністра юстиції Японії для свого першого міжнародного візиту обрав саме Україну. Це чіткий сигнал підтримки з боку Японії, дуже важливий для України, яка бореться за своє майбутнє», – наголосив він.