Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор у Страсбурзі зустрілась із Секретарем Венеціанської комісії, керівництвом GRECO та Директоратів Ради Європи (ФОТО)

В рамках робочої поїздки до Страсбурга, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела ряд важливих для української прокуратури зустрічей з високопосадовцями інституцій Ради Європи.

Про виконання Україною рекомендацій Групи країн проти корупції GRECO йшлося на зустрічі з керівництвом цього органу Ради Європи із антикорупційного моніторингу – Президентом Марином Мрчелом та Виконавчим Секретарем Ханне Юнхер.

Зокрема, Генпрокурор розповіла, що в рамках реформи у прокуратурі відбулася повномасштабна атестація кадрів за прозорою процедурою і за участі міжнародних партнерів. Крім цього, впроваджується комплексна та неупереджена система оцінювання якості роботи прокурора за об’єктивними критеріями, які передбачатимуть урахування результатів його роботи у межах виконання безпосередніх функцій, інноваційність і прагнення до розвитку, лідерство.  

«Для нас надзвичайно важливі рекомендації GRECO і ми можемо запевнити, що вони будуть виконані, адже в цьому надзвичайно зацікавлене українське суспільство. Боротьбу із корупційними проявами ми починаємо саме із середини системи. В рамках такого самоочищення ми вже притягнули до відповідальності понад 30 прокурорів. Ми посилюємо координаціну роль прокуратури в цій сфері, що сприяло збільшенню цьогоріч на третину кількості осіб, стосовно яких обвинувальні акти за корупційні правопорушення скеровано до суду», - акцентувала Ірина Венедіктова.

Нові підходи до формування кримінальної політики та розвиток кримінальної юстиції Генпрокурор обговорила із директором Директорату з прав людини Ради Європи Крістофом Пуарелом, начальницею відділу програм співпраці Департаменту імплементації прав людини, правосуддя та правового співробітництва Лілією Гретарсдоттір, начальницею відділу правового співробітництва Лівією Стоіка, а також з начальником відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Павлом Пушкарем.

Цього року за підтримки європейських проектів Офіс Генпрокурора вперше в історії проведе дослідження рівня та стану злочинності в Україні. У результаті аналізу буде сформована детальна кримінально-правова політика, спираючись не лише на офіційну статистику, але й виявляючи рівень та долю латентної злочинності, відповідаючи на актуальні запити українського суспільства.

«Крім того на часі для нас зміна кримінально-процесуального законодавства. Нам потрібно поставити в центр потерпілого, а не прокурора чи адвоката. Наразі воно не встановлює належного стандарту та не захищає права людини, у той час як надає можливості для зловживань та перешкоджань здійснення правосуддя», - резюмувала Генпрокурор. 

Представники Ради Європи готові і надалі долучатися до вдосконалення законодавства та розробки стандартів прокурорської діяльності. Вони також висловили рішучу підтримку руху української прокуратури до змін, особливо позитивну динаміку в формуванні дисциплінарних та самоврядних органів та відзначили тісні робочі зв’язки та подякували за співробітництво в актуальних питаннях захисту прав людей.

На кожній із зустрічей сторони зупинялись на важливості реалізації реформи судової влади в Україні, що буде запорукою розвитку всіх демократичних інституцій в державі.

Із  Секретарем Венеційської комісії Сімоною Гранатою-Менгіні Генпрокурор також обговорила розбудову дієвого та справедливого правосуддя та підвищення ефективності і незалежності діяльності прокуратури. Її запорукою є відновлення органів прокурорського самоврядування та встановлення гідних соціальних гарантій для прокурорів. 

 «Ми є невід’ємною частиною трикутника правосуддя, однак середня заробітна плата прокурора становить близько 30-40% від середньої зарплати судді, тоді як у більшості європейських держав вона становить 80-90%», - зазначила Генеральний прокурор.

Здійснення оплати праці прокурорів, як і суддів, у відповідності до важливості завдань, які виконуються, є важливою запорукою ефективної і справедливої системи кримінального правосуддя. Така норма прописана і в звіті Європейської Комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) щодо європейських стандартів незалежності судової системи.