Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор взяв участь у брифінгу щодо результатів роботи з протидії корупції та розкраданню державного майна

Генеральний прокурор Андрій Костін разом з директором Державного бюро розслідувань Олексієм Сухачовим та головою Національної поліції України Іваном Вигівським поспілкувалися з представниками медіа щодо деталей резонансних проваджень і результатів роботи з протидії корупції та розкраданню державного майна.

«В нормальної людини в голові не вкладається, як можна красти на війні, у якій твоя країна бореться за виживання. Та, на жаль, в той час, як чесні бізнеси й чесні громадяни донатять на армію мало не останні гроші, знаходяться окремі посадовці й так званий «бізнес», які крадуть на оборонних закупівлях», зазначив Андрій Костін.

«Нещодавно кільком таким ділкам – сумнозвісному львівському «бізнесмену» та його спільникам – повідомлено про підозру у справі щодо постачання неякісного одягу для ЗСУ на 1 млрд грн. Четверо фігурантів з 17 січня перебували під вартою. П’ятого затримано сьогодні зранку при плануванні перетину державного кордону», – уточнив Генпрокурор.

Під час брифінгу розповіли також про деталі розслідування щодо розкрадання стратегічних земель Київської ГЕС, яке викликало широку суспільну дискусію.

«Дискусія – це добре. Це свідчить про свободу слова та демократію. Водночас маю нагадати: всі рівні перед законом. І винуватість або невинуватість людини визначає суд», – зауважив Андрій Костін.

Генпрокурор розповів, що схеми незаконного відчуження землі є масовими. Він зазначив, що подекуди вивести майно з державної власності займає дні чи години, а повернути у суді – роки. Боротьба з такими махінаціями є системною. Триває робота в тому числі над регуляторними змінами, необхідними для ліквідації таких схем.

Також Андрій Костін акцентував, що одним із пріоритетів є боротьба з тими, хто підтримує країну-агресора. Не залишаються без уваги махінації з податками та митними платежами. Триває протидія деструктивному впливу олігархів.

Водночас Генпрокурор запевнив, що доброчесний бізнес завжди може розраховувати на підтримку держави. Завдяки роботі Офісу Генерального прокурора вже захищено права підприємців у 120 кейсах. Постійно вдосконалюються практики роботи прокурорів та слідчих, щоб запобігти порушенням прав та інтересів доброчесного бізнесу. Зокрема, надмірному використанню таких заходів як обшуки.

При цьому Андрій Костін наголосив, що мова йде про доброчесний бізнес.

«Якщо будуть виявлені факти, які свідчать про порушення закону, наша реакція буде рішучою. Це стосується всіх – і правоохоронців, і посадовців, і підприємців. Кожного, хто насмілиться красти в нашої держави – під час війни, і надалі, після нашої перемоги», – констатував Генпрокурор.

«Втілюємо на практиці принцип нульової толерантності до корупції. Адже всі ми прагнемо жити в країні, в якій права кожної чесної людини надійно захищені», – додав він.