Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
«Главе сельсовета» на Харківщині повідомлено про підозру в колабораційній діяльності

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури чоловіку повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, мешканець села Співаківка Ізюмського району під час силового захоплення населеного пункту збройними силами рф добровільно вирішив працювати на ворога.

У квітні 2022 року він обійняв посаду «главы Спиваковского (Красный Шахтарь) сельского совета». Чоловік забезпечував обробку документів, які подавались місцевими мешканцями до незаконного органу влади, збирав паспортні дані жителів, а також організовував видачу так званої «матеріальної» та «гуманітарної» допомоги від рф.

Крім того, підозрюваний зробив перепис важкої техніки і транспортних засобів, якими володіли мешканці села, організовував проведення агітаційної роботи серед населення, намагаючись створити позитивний імідж держави-агресора, та займався видачею дозволів на виїзд за межі села.

Після деокупації підозрюваний залишився мешкати у Співаківці.

Досудове розслідування — СУ ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу 7-го управління (з обслуговування Харківської області) ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.