Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
«Голові лнр» повідомлено про підозру за фактом примусової мобілізації українських чоловіків до окупаційних військ рф

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про нову підозру «голові лнр». Йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, з метою реалізації окупаційної політики держави-агресора керівництвом так званої «лнр» прийнято низку юридично нікчемних «законів та підзаконних актів» щодо примусової загальної мобілізації громадян України.

Ці «документи» фактично забезпечують проведення загальної примусової мобілізації чоловіків на захопленій території Луганщини. У подальшому в примусовому порядку і без відповідної бойової підготовки вони направляються для ведення бойових дій проти України у складі регулярних військ зс рф.

На виконання спільного злочинного плану з вищим політичним керівництвом росії очільник псевдореспубліки своїми діями порушив і продовжує порушувати вимоги статей 4, 8, 51, 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, а також статті 23 Гаазької конвенції про закони та звичаї війни на суходолі від 18 жовтня 1907 року.

Ідентифікація всіх причетних до вчинення примусової мобілізації на тимчасово окупованій території Луганщини триває.

Нагадаємо, що раніше голову так званої «лнр» засуджено за злочини проти основ нацбезпеки України (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України). Йому призначено 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі він оголошений в розшук. 

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.