Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
«Голову лнр» засуджено за злочини проти основ нацбезпеки України

За публічного обвинувачення прокурорів Луганської обласної прокуратури ухвалено вирок так званому «голові лнр».

Його визнано винним у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, а також участі в організації та проведенні незаконних референдуму та виборів на тимчасово окупованій території, публічних закликах до їх проведення (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Засудженому призначено 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також його позбавлено права впродовж 13 років обіймати посади в органах влади.

Прокурори у суді довели, що з 2018 року засуджений, очоливши псевдореспубліку, почав створювати умови для анексії Луганської області.

Восени 2022 року відбулося проведення незаконного референдуму та підписання між ватажком так званої «лнр» та президентом рф договору про «входження» регіону до росії. Засуджений систематично заявляв у пропагандистських місцевих і російських медіа про необхідність приєднання псевдореспубліки до країни-агресора.

Такі дії призвели до порушення територіальної цілісності України у кордонах, визначених Конституцією України.

З 1 по 10 вересня 2023 року відповідно до законодавства рф та «лнр» на тимчасово окупованих територіях Луганщини пройшли незаконні «вибори депутатів народної ради та депутатів представницьких органів муніципальних утворень лнр першого скликання», в організації та проведенні яких засуджений брав участь.

А 23 вересня за поданням президента росії він був переобраний на посаду «голови лнр» та присягнув на вірність конституції рф і псевдореспубліці.

Наразі засуджений продовжує вести активну антиукраїнську діяльність. Систематично видає та підписує юридично нікчемні «документи» та бере участь у пропагандистських медійних кампаніях кремля.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.