Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
З метою дестабілізації готували серію підпалів на території країн ЄС - викрито групу осіб

У результаті спецоперації правоохоронців у різних регіонах України викрито та нейтралізовано групу осіб, які на замовлення представника держави-агресора, готували серію підпалів у місцях масового перебування людей, в тому числі в країнах ЄС.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора наразі трьом особам повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи.

Їм інкримінують вчинення державної зради, готування до умисного знищення чужого майна шляхом підпалу, виготовлення, пересилання та збут незаконно виготовлених голографічних захисних елементів, а також підроблення та збут підроблених документів (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 194, ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 358 КК України).

За даними слідства, один із підозрюваних – мешканець м. Івано-Франківськ зв’язався у мобільному додатку із невстановленим представником держави-агресора. За гроші він погодився підшукати осіб для здійснення підривної діяльності проти України. 

Кандидати мали підготувати і вчинити підпали на об’єктах цивільної та критичної інфраструктури на території України, Республіки Польща та країн Балтії. Адреси обʼєктів співрозмовник надавав у мобільному додатку.

За здійснення незаконних дій виконавцям обіцяли грошову винагороду. На підтвердження вчиненого вони мали надсилати фото та відеоматеріали з фіксацією результатів підпалів.

Також встановлено, що підозрювані займались й іншою незаконною діяльністю - виготовляли та продавали підроблені водійські посвідчення та інші документи, захищені голографічними захисними елементами. Ціна за виготовлення одного посвідчення складала близько 8 тис грн. Відправляли «документи» замовникам поштою. 

Правоохоронці одночасно провели близько 40 обшуків на території Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Полтавської областей та м. Києва за місцями фактичного мешкання і в автотранспорті причетних осіб.

За їх результатами вилучено зброю та набої до неї, 9 автомобілів, грошові кошти в сумі 77 200 доларів США, 500 000 гривень, банківські картки, мобільні телефони, чорнові записи. 

Також вилучено підроблені свідоцтва про реєстрацію ТЗ, медичні довідки, свідоцтва про закінчення навчального закладу та тисячі порожніх бланків.

Розслідування здійснює ГСУ спільно з ДСР Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.