Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ідентифіковано окупанта, який катував українських правоохоронців на Харківщині за незгоду працювати на рф

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури російському військовослужбовцю за повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, підозрюваний намагався примусити українських поліцейських, які опинилися під окупацією у Купʼянському районі, співпрацювати з ворогом. 

У селі Огурцівка Купʼянського району на території місцевого фермерського господарства зс рф облаштували катівню, куди привозили українських правоохоронців.  

У березні 2022 року підозрюваний разом з іншими окупантами вдерлися до помешкання заступника начальника одного з відділів поліції на території Куп'янського району. Під дулами автоматів вони вивели поліцейського з дому та насильно відвезли його до катівні. 

Підозрюваний вимагав від чоловіка, щоб він погодився працювати в окупаційній поліції. Отримавши відмову, російські військові піддали поліцейського тортурам: використовуючи мотузку, міцно зв’язали зап’ястя рук потерпілого та за допомогою крану з металевим гаком підняли його тіло в повітря. Внаслідок дії сили тяжіння маса тіла чоловіка почала тиснути на зап’ястя, створюючи при цьому нестерпний біль. 

За кілька днів ці російські військові вчинили ті самі дії стосовно вже начальника цього відділення поліції. 

Не отримавши згоду від обох українських правоохоронців, російські терористи відпустили їх. 

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Харківській області.