Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ідентифіковано російського генерала, який наказував захопити Харків на початку повномасштабного вторгнення

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру російському воєначальнику у веденні агресивної війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 КК України).

Підозрюваний – генерал-лейтенант, заступник командувача – начальника штабу 6-ої загальновійськової армії західного військового округу зс рф.

За даними слідства, за його планом підлеглі підрозділи мали захопити Харків до кінця лютого 2022 року.

Серед основних напрямів дій підозрюваного було здійснення оточення Харкова з північної, західної та східної сторони і адміністративних об’єктів міста протягом п’яти днів. Також за його командування мало відбутись блокування важливих державних і стратегічних об’єктів з подальшим взяттям під охорону силами росгвардії.

За злочинним планом генерала у разі захоплення міста окупанти мали проводити фільтраційні заходи стосовно харківʼян.

Підпорядковані йому підрозділи поступово окуповували населені пункти від державного кордону до передмістя, щоб мати вигідні вогневі позиції для обстрілів обласного центру.

Завдяки Силам оборони захопити Харків у генерала не вийшло, а у подальшому під час контрнаступу ЗСУ захоплені населені пункти були звільнені від російських військових.

Правоохоронці також встановили, що підозрюваний брав участь у бойових діях проти українських військ на Луганщині: він командував 4-ою окремою мотострілецькою бригадою зс рф.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Управління СБУ в Харківській області.