Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ідентифіковано та повідомлено про підозру співробітнику фсб рф, причетному до ув’язнення та катування цивільних на Херсонщині

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури ідентифіковано та заочно повідомлено про підозру співробітнику фсб рф у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, підозрюваний після початку повномасштабного російського вторгнення прибув до окупованого селища Білозерка Херсонської області. У змові з іншими військовослужбовцями рф він незаконно утримував цивільних у приміщенні захопленого районного суду, де окупанти облаштували катівню. 

У вересні 2022 року група озброєних російських військових затримала та ув’язнила двох місцевих жителів. Підозрюваний згодом проводив їх допити, схиляючи потерпілих до співпраці з окупаційною владою. У разі відмови до ув’язнених застосовувалось фізичне насильство, погрози вбивством та завданням шкоди здоров’ю близьким. 

Потерпілих утримували у нелюдських умовах. Без надання в достатній кількості води, їжі, засобів гігієни та можливості відвідувати вбиральню.

Досудове розслідування здійснюється ГУНП в Херсонській області. Оперативний супровід – підрозділ контррозвідки УСБ України в області та ГОРВ 79 прикордонного загону ДПС України.