Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Інформаційна діяльність на користь рф – голові окупаційної адміністрації Сєвєродонецька та його спільникам повідомлено про нову підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру учасникам організованої групи з числа керівництва окупаційної адміністрації у захопленому Сєвєродонецьку на Луганщині.

Їм інкриміновано організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та окупаційною адміністрацією, спрямованих на їх підтримку, а також активну участь у таких заходах (ч. 3 ст. 28, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, до складу організованої групи увійшли «голова адміністрації міста Сєвєродонецьк лнр», його «заступник» та «начальник управління освіти». 

З липня 2022 року та дотепер підозрювані займаються нав’язуванням місцевому населенню проросійської ідеології та насадженням окупаційного режиму держави-агресора.

Вони поширюють антиукраїнські наративи через організацію публічних зустрічей за участю представників так званого «уряду лнр» та рф. Загалом задокументовано проведення понад 30 таких заходів із використанням російської символіки та гасел.

Також проводять зібрання в рамках роботи незаконних органів влади, відкрито підтримують державу-агресора та встановлену нею владу у пропагандистських медіа, утвердження окупації частини території України.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук. 

Додамо, що створив та очолив організовану групу призначений окупантами у тимчасово окупованому місті «голова адміністрації», який співпрацює з ворогом ще з 2014 року. Посаду «заступника голови» обіймає колишня начальниця одного з відділів Департаменту соцзахисту населення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. А сферу освіти очолює ексначальниця підрозділу управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА. 

Раніше усім трьом особам було повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Досудове розслідування здійснює ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід ‒ УСР в Луганській області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.