Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Іранському бригадному генералу повідомлено про підозру у пособництві рф у веденні агресивної війни проти України

Офіс Генерального прокурора спільно зі Службою безпеки України у ході розслідування воєнних злочинів, вчинених рф, встановили причетність представників Ісламської Республіки Іран у веденні агресивної війни проти України та повідомили про підозру бригадному генералу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану.

За даними слідства, у липні-серпні 2022 року представники зс рф під керівництвом заступника міністра оборони держави-агресора домовились із представниками Корпусу вартових Ісламської революції Ірану про закупівлю та постачання озброєння. Йшлося про постачання рф безпілотних літальних апаратів «Shahed-136», «Mohajer-6», а також комплектуючих та деталей до них, з метою нанесення ударів по території України.

За результатами досягнутих домовленостей упродовж наступних двох місяців представники Корпусу вартових Ісламської революції Ірану через підставні компанії поставили державі-агресору не менше 1500 одиниць БпЛА.

Також іранські спеціалісти мали навчати військових зс рф використовувати ці БпЛА у бойових діях проти України.

Для цього делегація іранських інструкторів у складі 8 осіб, яку очолював та координував підозрюваний, у вересні 2022 року прибула на тимчасово окуповану територію АР Крим.

Там іранські інструктори здійснювали навчання військовослужбовців рф бойовому застосуванню БпЛА та брали безпосередню участь у їх запуску для нанесення ударів по України.

Загалом з вересня по жовтень 2022 року вказана група інструкторів здійснила не менше 20 запусків «Shahed-136» та «Mohajer-6» по території Дніпропетровської та Миколаївської областей, що призвело до знищення і пошкодження будівель, споруд, майна та інших об’єктів цивільної інфраструктури, захищених нормами міжнародного гуманітарного права.

Враховуючи наявність достатніх доказів слідчими та прокурорами повідомлено про підозру бригадному генералу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни за попередньою змовою групою осіб);

- ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

Досудове розслідування триває.