Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Діденко: Насильство російських військових над цивільними носить системний характер

Офіс Генпрокурора зафіксував 280 фактів сексуального насильства з боку окупантів, з них 101 випадок стосується насильства над чоловіками. Такі цифри оприлюднені в документальному фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо», що розповідає про російські катівні в Херсоні.

Виконавча директорка Анна Бабінець на презентації зізналась, що фільм став найстрашнішим з усього, над чим вона раніше працювала як співавторка. "Тема сексуального насильства табуйована суспільством, тому я щиро вдячна чоловікам, які розказали цю історію. Про скоєні злочини мають знати не лише в Україні, а й у світі", - зазначила вона.

Один із героїв фільму, православний священик Сергій Чудинович пояснив, що прагнув заохотити інших говорити про пережите насильство.

"Я бачив відео людей, які потрапляли в полон до росіян, та потім акуратно обходили тему. Таким чином створюється неправильне інформаційне тло: ну, побував у полоні, ну, поговорили… Усе це обман. А проти обману треба постати і казати правду на тому рівні, якому її бачиш і розумієш", - розповів він.

За словами заступниці начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генпрокурора Ірини Діденко, весь масив зібраних доказів доводить, що насильство проти цивільних утримуваних носить системний характер.

"Нам вдалося встановити, хто організував роботу катівні в Херсоні. За цим стоїть ціла організація, система, а не емоції. Коли ми почали досліджувати катівні на окупованих територіях та в росії – з’ясувалось, що там є спеціальні кімнати для катування, графіки катування. Тому в Офісі Генпрокурора триває робота з доведення причетності всієї вертикалі влади рф. І притягнення до відповідальності через міжнародні інстанції вищого керівництва рф", - зазначила Ірина Діденко.

ДИВИТИСЬ ФІЛЬМ «ВІН ТЕЖ»