Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Корупція – глобальний виклик, здолати який можна скоординованими діями на національному і міжнародному рівнях (ФОТО)

В Міжнародний день боротьби з корупцією Генеральний прокурор Ірина Венедіктова виступила на конференції «Сім років антикорупційної реформи», яка організована Національним антикорупційним бюро України за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI) і Підтримки організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI).

За даними ООН, щорічні втрати економіки, пов’язані з корупцією, становлять щонайменше 2,6 трлн дол США, а це 5% світового ВВП. І це небезпечне явище є ключовою загрозою національній та економічній безпеці й України.

Генпрокурор акцентувала, що правоохоронна система України отримала повний карт-бланш на боротьбу із корупцією – зняття депутатської недоторканності, невідкладне відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення та системи електронного декларування, запровадження інституту цивільної конфіскації незаконно набутого майна, прийняття закону про винагороду для викривачів корупції, запуск процесу деолігархізації і запровадження РНБО вперше в історії України персональних санкцій до топ-десятки українських контрабандистів.

«Ключовою складовою успіху боротьби з корупцією є цифровізація більшості процесів і послуг в державі, адже бюрократія створює «гальмівний ефект» для національного економічного прогресу. Високими є й очікування від якнайшвидшого прийняття та затвердження Антикорупційної стратегії та її подальшої успішної реалізації», - зазначила Генпрокурор.

Ірина Венедіктова назвала знаковим, що в Україні забезпечено повну інституційну незалежність усієї системи антикорупційних органів, особливу роль в яких відіграє Спеціалізована антикорупційна прокуратура. 

«Від незалежності й фаховості її керівника залежить ефективність розслідування кримінальних проваджень детективами Національного антикорупційного бюро України та гідне представлення обвинувачення у Вищому антикорупційному суді. Тож найближчим часом ми очікуємо фінальний акорд з обрання конкурсною комісією нового очільника САП, спроможного забезпечити ефективну та дієву протидію топ-корупціонерам», - сказала вона.

Влітку під головуванням Генпрокурора відбулася перша за останніх п’ять років масштабна координаційна нарада керівників правоохоронних органів з питань протидії корупції, де визначено спільні практичні заходи, які наразі ефективно реалізовуються.

«Результатами такого підходу є збільшення цьогоріч на 17,5% кількості направлених до суду корупційних кримінальних проваджень – близько 3 тис та на чверть – кількість осіб, стосовно яких обвинувальні акти скеровано до суду, а це 3,5 тис. Суттєво посилено протидію організованим формам злочинності та знешкоджено вдвічі більше організованих груп із корумпованими зв’язками – майже шість десятків, половина з яких діяли в органах влади та управління», - наголосила Генпрокурор.

На третину цьогоріч також збільшилася кількість осіб, відносно яких вироки набрали законної сили – наразі це вісім сотень засуджених за корупційні злочини.

«Загалом впродовж останніх двох років до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто понад 5,6 тис осіб, серед них 111 депутатів усіх рівнів. Це реальні результати, які відображають рішучість дій прокурорів та правоохоронців на шляху до подолання корупції», - резюмувала Ірина Венедіктова. 

Корупція є викликом, який не має кордонів і її неможливо перемогти без належно скоординованих дій як на національному, так і на міжнародному рівнях. Тож Офіс Генпрокурора на постійній основі співпрацює із закордонними колегами та інституціями.