Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова обговорила з Представницею ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Марією Терезою Рібейро протидію злочинам проти журналістів (ФОТО)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зустрілася з Представницею ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Марією Терезою Рібейро. Участь у заході також взяли заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца та керівники підрозділів Офісу Генпрокурора.

Учасники заходу обговорили питання захисту прав журналістів під час здійснення ними професійної діяльності, зокрема в розрізі протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів, а також розслідування фактів переслідування працівників ЗМІ та перешкоджання журналістській діяльності в Україні.


Ірина Венедіктова поінформувала Представницю ОБСЄ про те, що за Рекомендаціями парламентських слухань щодо безпеки діяльності журналістів в Україні в Офісі Генпрокурора було створено робочі та міжвідомчі робочі групи з питань аналізу стану нагляду за додержанням законів у кримінальних провадженнях про правопорушення, вчинені відносно журналістів. Також регулярно заслуховується стан досудового розслідування проваджень за фактами кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів. Крім цього, розроблено методичні рекомендації, затверджені Генеральним прокурором, де зазначено конкретний порядок дій слідчих та прокурорів на кожному етапі досудового розслідування.

Питання протидії переслідуванню та перешкоджанню професійній діяльності журналістів також регулярно обговорюються на зустрічах із представниками засобів масової інформації, неурядових організацій та Національної спілки журналістів України.

«На кожному проблемному напрямі ми створюємо секторальні майданчики, де підтримуємо постійний діалог з журналістською спільнотою та громадськими об’єднаннями, щоб оперативно обмінюватись інформацією та отримувати сигнали про посягання на їхню безпеку. Ми систематизували цю роботу, зараз її стандартизуємо, щоб працювати за кращими практиками і безумовно тримаємо всі подібні випадки на контролі. Журналісти мають бути захищені, а всі злочинні спроби перешкодити їхній діяльності – мають бути оцінені по закону», - наголосила Ірина Венедіктова.       

Наразі в Україні досудове розслідування здійснюється у 260 кримінальних провадженнях за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів. 17 особам повідомлено про підозру, направлено до суду 13 обвинувальних актів, на розгляді у судах перебувають 83 кримінальних провадження цієї категорії. 

Також під час зустрічі було надано детальну інформацію про хід розслідування злочинів проти журналістів, які вчиняються в умовах збройного конфлікту. Щодо подій на Донбасі наразі розслідується 15 кримінальних проваджень, де потерпілими є 38 журналістів. 45 фактів порушення прав журналістів в Криму наразі розслідується у 23 кримінальних провадженнях, вже притягнуто до відповідальності 13 осіб. Аналітичне повідомлення про переслідування журналістів на окупованому півострові, що мають ознаки злочинів проти людяності, вже передане Офісом Генпрокурора до Міжнародного кримінального суду. 

Учасники зустрічі обговорили також розслідування фактів перешкоджання професійній журналістській діяльності під час подій на Майдані, зокрема результати досудового розслідування у справах про вбивства журналістів В’ячеслава Веремія та Василя Сергієнка.

Окрема увага була приділена обговоренню найгучніших справ щодо вбивств журналістів. Так, Офіс Генерального прокурора відстояв у Верховному Суді довічне позбавлення волі для вбивці Георгія Гонгадзе, а судові розгляди у справах про вбивства Павла Шеремета та Олеся Бузини наразі тривають.

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Марія Тереза Рібейро подякувала за надану вичерпну інформацію у найбільш важливих та показових справах. За її словами, це є важливим сигналом як всередині України, так і за її межами про те, що журналісти можуть бути захищені від таких злочинів і що їх винуватці будуть покарані.