Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
​Ірина Венедіктова: Переселенці і біженці можуть отримати статус свідків і потерпілих від воєнних злочинів РФ

Ірина Венедіктова відвідала один з пунктів роботи прокурорів на польсько-українському кордоні. У таких пунктах потерпілі та очевидці воєнних злочинів надають показання, які будуть використані в національних процесах для притягнення до кримінальної відповідальності представників держави-агресора та стануть важливим джерелом інформації для міжнародних судів. 

«В усіх прикордонних областях та пунктах пропуску наші прокурори працюють з тими, хто втік від війни. Щоб отримати найбільш цінні докази – показання осіб, які стали жертвами чи очевидцями воєнних злочинів, ми налагодили механізм їх допитів по всій Західній Україні, куди масово вимушені виїжджати люди. Особлива увага приділяється тим, хто їде за кордон, оскільки дуже важливо не втратити свідчення жодного потерпілого чи свідка», - поінформувала Генпрокурор. 

Вона також додала, що потерпілі, які надають свідчення, отримають шанс на правосуддя та компенсацію втрат за рахунок воєнних злочинців. 

«У Людмили з Маріуполя згорів будинок під час обстрілу, вони з сім‘єю саме були у підвалі. Потім був безкінечний тиждень у Маріупольському драматичному театрі разом з понад ще тисячею людей. І за день до бомбардування театру жінка дивом виїхала з міста-заручника. Зараз у цих людей немає рідного дому, але в них є підтримка і опора української держави, допомога держав-сусідів і всіх небайдужих, а ще - міцне плече прокурорів для надії на справедливість», - наголосила Ірина Венедіктова. 

Також пункт роботи прокурорів організований у Львові в Шевченківській райадміністрації. 

«Під цим центром для переселенців зустріла земляків із розбомбленого Харкова. В черзі люди з різних регіонів, у всіх різні долі і спільна біда – Путін прийшов їх «рятувати» і випустив ракети прямо по їхніх містах і домівках», - поділилася Генпрокурор. 

Також прокурори в пунктах додатково надають інформацію громадянам України щодо можливості подачі зафіксованих ними доказів також через єдину плафторму https://warcrimes.gov.ua/.

«Всі українці і весь світ мають побачити перемогу справедливості і ми разом наближаємо цю перемогу!», - резюмувала Ірина Венедіктова.