Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова провела зустріч із представниками європейських інституцій стосовно судової реформи в Україні (ФОТО)

У четвер, 8 липня 2021 року, в Офісі Генерального прокурора відбулася зустріч Генерального прокурора Ірини Венедіктової з представниками європейських інституцій щодо судової реформи в Україні.

Участь у заході взяли Координатор сектору Верховенства права/ боротьби з корупцією Представництва ЄС в Україні Манфредас Лімантас, Перший секретар Представництва ЄС в Україні Олександра Яновська, Радник з питань антикорупційної політики Представництва ЄС в Україні Клеманс Мюель, Радниця з правових питань / Національна координаторка проєкту Ради Європи Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України Тетяна Соколан, Керівник відділу управління Представництва ЄС в Україні Ксав'є Камю, Керівниця компоненту з питань судової системи Проєкту ЄС «Pravo-Justice» Анна Адамська-Галлант, керівники підрозділів Офісу Генерального прокурора.

«Судова реформа – «мати всіх реформ». Її результативність має величезне значення для 

Офісу Генерального прокурора. Наш успіх неможливий без справедливих судів, оскільки прокуратура відповідно до Конституції України входить до трикутника органів, які забезпечують правосуддя. І прокуратура найбільше зацікавлена в неупереджених суддях, оскільки вони в кінцевому підсумку надають оцінку зусиллям прокурора», – зазначила Ірина Венедіктова.

Вона наголосила, що в центрі ефективного судочинства, яке потрібно суспільству, має бути забезпечення права громадян на справедливий розгляд справ в розумні строки.

«Є справи, які розглядаються декілька десятків років і там досі немає вироків. І це абсолютно неприйнятна ситуація, яку ми повинні всі разом виправляти комплексно, не точковими кроками, а глобальною трансформацією процесів і підходів з орієнтацією на інтереси потерпілого, звісно, також із серйозним кадровим перезавантаженням», – додала вона.

Учасники заходу обговорили основні проблеми правосуддя такі, як зупинення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, неналежну доброчесність певних суддів та працівників судової системи, недосконалість існуючої систем

и місцевих судів, нестачу суддів у місцевих та апеляційних судах, неефективність процесуальних механізмів касаційного оскарження та формування єдиної судової практики в застосуванні закону судами України, недосконалість системи органів суддівського врядування та самоврядування.

Представники європейських інституцій підтримали першочергові кроки на шляху до реформування системи правосуддя в Україні та привітали зусилля Офісу Генерального прокурора постійно перебувати у діалозі та чути всі зацікавлені сторони в цьому процесі.

«Ми зацікавлені бути частиною комплексної судової реформи. Тут потрібне проведення широкого обговорення із залученням усіх учасників процесу. Важливо, яку систему правосуддя ми матимемо завтра», – резюмувала Генеральний прокурор.