Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Російських окупантів робить зухвалими безкарність, але ми працюємо, щоб знайти та покарати кожного воєнного злочинця

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила про завершення першого етапу слідства в Ірпені - огляду місць воєнних злочинів РФ, вчинених в місті.  Вона підкреслила, що наразі Ірпінь комплексно опрацьований прокурами Офісу Генерального прокурора спільно зі слідчими Нацполіції та ДБР.

Правоохоронці почали роботу ще коли місто перебувало під окупацією - працювали з потерпілими, які вимушено евакуювались. З перших же днів звільнення міста від загарбників розпочався огляд місця події. Попри незручності для жителів, двотижнева комендантська година допомогла слідчим групам зафіксувати обстановку та отримати беззаперечні докази порушення військовослужбовцями РФ законів та звичаїв війни.

«70% об’єктів житлової забудови та міської інфраструктури мають пошкодження, 885 - повністю зруйновано. Прокурори та слідчі зафіксували застосування ворогом по мирному населенню протипіхотних мін, мінометних мін 82 та 120 калібру, аеробалістичних ракет «Іскандер-М», шрапнельних снарядів, споряджених стріловидними уражаючими елементами, що є порушенням законів та звичаїв війни», - наголосила Ірина Венедіктова. 


Говорячи про жертв воєнних злочинів РФ, вона повідомила, що під час огляду місця події для проведення судово-медичної експертизи доставлено 290 тіл. 161 - чоловіки, 73 жінки, 1 дитина та 55 людських останків. Вже впізнані – 185 загиблих, а 105 тіл на цей час залишаються невпізнаними.

Частково завершилось проведення судово-медичних експертиз. Причиною смерті 35 осіб є осколкові, а 40 – вогнепальні поранення. Стосовно 5 осіб підтвердженою причиною смерті є закриті черепно-мозкові травми і навіть вплив голоду. У 210 випадках встановлення причини смерті потребує проведення додаткових гістологічних досліджень, що вимагає тривалого часу.

«На сьогодні допитано 228 свідків. В основному це місцеві мешканці, які не змогли евакуюватись і були безпосередніми свідками злочинів. Завдячуючи їх свідченням вдалось встановити хронологію подій, а також обставини безчинств армії агресора по відношенню до мирного населення. Російських окупантів робить зухвалими безкарність. Але безкарності не має бути в сучасному світі. Ми працюємо, щоб знайти та покарати кожного воєнного злочинця», - заявила Генеральний прокурор.

Вона також додала, що правоохоронці отримали свідчення щодо 7 розстрілів мирних громадян та місць їх захоронення.

Так, під час огляду встановлені трупи 5 місцевих мешканців, які були розстріляні у дворі багатоповерхівки по вул. Білокур та в приміщенні Дитячого центру розвитку «Супер-дітки». Також оглядом підтверджено розстріл з танку автомобіля, на якому жінка із 12-річним сином та ймовірно чоловіком намагались евакуюватись із міста. Останки їхніх тіл були захоронені місцевими мешканцями на території парку «Мами».

«Зараз в Ірпені почали працювати експерти. Вони встановлять збитки, зброю що використана для їх заподіяння, місця та напрямки застосування зброї та військової техніки. Результати цих експертиз та зібраних нами доказів беззаперечної присутності в місті військовослужновців РФ, висновків судово-медичних експертів, свідчень свідків та потерпілих дадуть змогу встановити винуватих осіб. Списки військовослужбовців армії РФ, що дислокувались в Ірпіні вже є в розпорядженні слідчих органів та прокуратури. Вже є і перші підозрювані військовослужбовці країни-агресора. Робота триває», - резюмувала Генеральний прокурор.

Ірина Венедіктова повідомила, що повідомлено про підозру військовослужбовцю 234-го десантно-штурмового полку ЗС РФ, який разом із співслужбовцями у Ірпені взяв у полон 10 чоловіків. Окупанти утримували їх у підвалі, забрали у них мобільні телефони, били прикладом зброї по ребрах та ногах. Бранцям погрожували вбивством та імітували страту, не давали їжу і воду. Також серед потерпілих – жінка, над якою російські військовослужбовці знущались, стріляючи в напрямку її ніг. Ідентифікувати одного з катів вдалося завдяки документам, які надали слідству потерпілі.