Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Військові експерти та технічні радники допомагають розслідувати воєнні злочини РФ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела нараду з Міжвідомчою робочою групою військових експертів на чолі із Ігорем Криштуном. Військові експерти та технічні радники працюють при Офісі Генпрокурора. Прокурори залучають їх у якості спеціалістів у кримінальних провадженнях. У ході зустрічі обговорили робочі питання та намітили стратегічні плани.

«Це потужна команда фахівців, які консультують правоохоронців і допомагають в аналізі речових доказів, робочих документів збройних сил РФ, розумінні структури сил противника, зв’язків між підрозділами і їх ролей, керівництва та підзвітності в них, а також юридичної системи російської армії, у тому числі командування та доктрини контролю.

Окремі технічні радники працюють також із геопросторовими даними, можливостями космічної розвідки, що дають дуже цінну інформацію для слідства», - підкреслила Ірина Венедіктова. 

Разом із прокурорами і слідчими мобільна група Міжвідомчої робочої групи працює на місцях бойових дій та безпосередньо в зонах ураження авіаційними, ракетними та артилерійськими засобами, щоб оперативно визначати типи зброї, імовірні носії, особливості застосування, напрями прильоту та розташування вогневих позицій. Рада військових експертів також взаємодіє під час роботи із міжнародними фахівцями із Консультативної групи – Atrocity Crimes Advisory Group.

Крім того, військові експерти постійно проводять навчальні заходи для слідчих і прокурорів та розробляють методичні і довідкові матеріали, рекомендації та алгоритми дій. Зокрема, зараз працюють над альманахом російської зброї та боєприпасів для оперативної ідентифікації та використання в матеріалах кримінальних проваджень.