Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: За часи незалежності 260 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми (ФОТО)

Під час спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів, що відбулася в Офіс Генпрокурора, також обговорили заходи щодо протидії торгівлі людьми.

 «У реаліях сьогодення видається досить дивним, що в ХХІ столітті ми змушені говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. Однак сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, з якими зіштовхнулася світова спільнота, створюють загрозу потрапляння до цієї кабали практично всіх соціальних груп населення. Вдумайтеся, лише за окремими даними за часи незалежності нашої держави 260 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми. Боротьба з цим ганебним явищем має бути в пріоритеті у правоохоронних та інших держаних органів», - закликала Генеральний прокурор. 

Цьогоріч діяльність правоохоронців активізовано та обліковано 225 кримінальних правопорушень за фактами торгівлі людьми, що майже на чверть більше, ніж торік. По державі на 40% збільшилася кількості осіб, яким повідомлено про підозру і на третину - кількість направлених до суду обвинувальних актів.

До прикладу, на Дніпропетровщині затримано та повідомлено про підозру п’яти особам, які утримували у трудовому рабстві 120 громадян, що перебували у складних життєвих умовах та не мали постійного місця проживання, змушуючи їх працювати по 12–16 годин на добу, обмежуючи у пересуванні, принижуючи та застосовуючи до них психологічний тиск. 

А наприкінці минулого тижня на Вінниччині до суду направлено обвинувальний акт стосовно громадянина Республіки Австрія та його дружини, які вербували малолітніх дівчат з метою їх експлуатації в порнобізнес. Від таких неправомірних дій постраждало 32 малолітніх дитини.

Суттєвої активізації потребує робота правоохоронців з припинення організованих форм торгівлі людьми. Цьогоріч до суду направлено обвинувальні акти та припинено протиправну діяльність лише 4 організованих груп, якими вчинено близько п’яти десятків злочинів, пов'язаних із торгівлею людьми.

«Також потребує врегулювання питання сурогатного материнства. Під його прикриттям за кордон із України перенаправляються немовлята. В столиці викрито таку масштабну схему і статусу підозрюваних уже набули п’ять учасників злочинного об’єднання громадян України та Китайської Народної Республіки, які упродовж 2018–2019 років організували на території нашої держави схему продажу народжених дітей громадянам КНР шляхом застосування допоміжних репродуктивних технологій», - додала Ірина Венедіктова.

За результатами спільної наради, учасники вирішили визначити протидію торгівлі людьми пріоритетним напрямом діяльності правоохоронних та інших уповноважених державних органів і створити міжвідомчу робочу групу з питань виявлення, припинення та розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.