Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова зустрілася з Президентом асоціації родин жертв авіакатастрофи літака рейсу PS752 в Ірані Хамедом Есмаїліоном (ФОТО)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зустрілася з Президентом Асоціації родин жертв рейсу PS752 Хамедом Есмаїліоном та помічником Посла Канади в Україні Мавурнiн Мунi.

Ірина Венедіктова висловила щирі співчуття з приводу непоправної втрати для всієї Канади і особисто Хамеду Есмаїліону, який втратив у страшній катастрофі доньку і дружину. Кількість загиблих канадських громадян є другою за чисельністю після іранців.

«Через 2,5 місяці будуть другі роковини страшної трагедії рейсу PS 752, в якій загинуло 176 осіб, 11 з них – українці. У нас спільний біль і спільне прагнення справедливості. Україна проводить досудове розслідування в умовах екстериторіальності – без доступу до обломків літака, ключових свідків, підозрюваних. Я вдячна компетентним органам Канади, які є нашими найбільшими партнерами у цій справі», – наголосила Генеральний прокурор.

Також вона констатувала, що українська сторона не знайшла підтримки від інших постраждалих країн щодо створення спільної слідчої групи, що значно б полегшило та пришвидшило досудове розслідування.

Втім українські прокурори роблять усе можливе, щоб встановити об’єктивну істину у справі, активно реалізуючи інструмент направлення запитів про міжнародну правову допомогу. Наразі загалом відправлено 24 запити, проте строки їх виконання в умовах пандемії занадто тривалі.

Іранська ж сторона так і не надала повних відповідей на українські запити про міжнародну правову допомогу, а останній з них взагалі залишила без реагування.

«Увесь минулий рік Україна і Іран рухалися окремими шляхами: в Ірані своя кваліфікація та своя справа, до матеріалів якої ми не маємо доступу. У цьому році Іран заявив про передачу своєї справи щодо 10 підозрюваних осіб до суду, проте відомості щодо них ретельно приховуються. Вже відбулося три раунди офіційних україно-іранських переговорів. Ми чули пропозиції від іранської сторони про можливі форми співпраці, які так і залишилися обіцянками», – констатувала Ірина Венедіктова.

За результатами третього раунду україно-іранських переговорів, які відбулися на початку червня 2021 року в м. Києві, українська сторона погодилася на пропозицію іранської ознайомитися з матеріалами кримінальної справи в судових органах Ірану, а також на можливість присутності представників України під час судового процесу в Ірані без права голосу.

Офіс Генпрокурора одразу ж після переговорів скерував лист щодо узгодження в робочому порядку процедури ознайомлення, підготовки необхідних документів та визначення українських представників до складу делегації. Через 4 місяці жодної відповіді від компетентних органів Ісламської Республіки Іран так і не отримано.

Анонсування іранською стороною направлення справи до суду, за результатами закритого для постраждалих країн слідства, та ненадання доступу до матеріалів українським прокурорам, свідчить про порушення міжнародних зобов’язань та про недотримання принципу доброї волі, на якому побудовані україно-іранські переговори. 

В жовтні Офіс Генерального прокурора знову звернувся до компетентних органів Ісламської Республіки Іран з метою отримання відповідей та позитивного вирішення питання щодо ознайомлення українських прокурорів з матеріалами іранської справи.