Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Іван Кісілевич про викриття ворожих навідників: 410 особам повідомлено про підозру, 163 – отримали вироки

Офіс Генпрокурора спільно з СБУ встановили щонайменше 410 ворожих навідників. Станом на сьогодні прокурори у судах домоглися вироків 163 особам. Їх засуджено до реальних строків ув’язнення. Решта – у статусі підозрюваних або ж обвинувальні акти вже розглядаються у судах. 

Про це в ефірі «Суспільне. Спротив» заявив начальник управління Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора Іван Кісілевич.

«Мова йде про українців, які погодилися співпрацювати зі спецслужбами держави-агресора та здійснювати підривну діяльність проти нашої держави. Їхні дії кваліфікуються як державна зрада, колабораційна діяльність чи несанкціоноване поширення інформації про Збройні Сили України. У загальному – це співпраця з ворогом».

Найбільше таких випадків зафіксовано у Київській, Харківській, Хмельницькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Донецькій, Львівській та Луганській областях.

«Здебільшого спецслужби рф цікавлять території поблизу ведення бойових дій, розміщення складів української армії, логістичне сполучення. Також особи повідомляють про об’єкти критичної інфраструктури для нанесення ударів ворогом».

За словами Івана Кісілевича, із загальної кількості ворожих інформаторів 314 – чоловіки, 96 – жінки.

«Деякі з затриманих навідників є ідейними. Приблизно 5% пропонують посади в окупаційних органах влади. До 15 % - чекають приходу так званого руського миру, стільки ж – охоплюються поняттям, що вони будуть лояльними до окупаційних військ. Але переважно – це люди, які хочуть заробити, не розуміючи, що за якісь декілька тисяч гривень отримує звинувачення в особливо тяжкому злочині, за який в воєнний час їй загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення».