Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Катували колишнього учасника АТО під час окупації Харківщини – судитимуть російського омонівця та його спільника

Прокурори Харківської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно поліцейського 2-ого оперативного відділення 2-ого оперативного взводу 2-ої оперативної роти ОМОН «Зирянин» управління росгвардії Республіки Комі та жителя Купʼянщини.

Їм обом інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Мешканця Купʼянщини додатково обвинувачують у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Слідство встановило, що наприкінці березня 2022 року обвинувачені разом з іншими окупантами увірвались до будинку у с. Гряниківка Купʼянського району, де мешкав колишній учасник АТО зі своєю дружиною.  

Росгвардієць побив господаря прикладом автомата по голові та погрожував розстріляти його і дружину, якщо вони будуть чинити опір. 

Надалі потерпілому вдягнули мішок на голову та відвезли до катівні, облаштованої у підвалі готеля у с. Грушівка на Купʼянщині. Там його били дерев’яною палкою, гумовою поліцейською дубинкою та металевою трубою. 

Потерпілого морили голодом, не давали питної води та позбавили можливості сходити у туалет, піддавали постійним фізичним і психологічним знущанням.

Окупанти вимагали від чоловіка зізнатись у співпраці із ЗСУ та «здати» місця дислокації українських військових. Жодної відповіді від затриманого вони не отримали. На щастя, вони відпустили чоловіка. 

Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області, ДСР НПУ.