Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Керівний склад «цвк лнр» судитимуть за організацію на Луганщині псевдореферендуму про «приєднання» до рф

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно шістьох учасників злочинного угруповання, які організували на тимчасово окупованій території регіону псевдореферендум про входження до складу рф.

Серед них ‒ так звані «голова цвк лнр», «заступник голови», «секретар цвк лнр» та троє «членів цвк лнр». 

Усім їм інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчинені організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 110, ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Розслідуванням встановлено, що з травня 2022 року учасники організованої групи на чолі з так званою «головою цвк лнр» розпочали активну підготовку до проведення так званого «референдуму».

Вони безпосередньо організували та контролювали незаконне волевиявлення, що відбувалося 23-27 вересня 2022 року на тимчасово окупованій території Луганської області. Провели медійну кампанію для пропагандистських ЗМІ та залучили «міжнародних спостерігачів».

Надалі обвинувачені затвердили й оголосили «результати» псевдореферендуму. Так звана «голова цвк лнр» заявила про роботу 461 дільничної комісії на території псевдореспубліки, ще 201 – у рф.

За сфальсифікованими результатами переважна більшість проголосувала за входження до складу росії на правах її суб’єкта.

Зазначимо, що п’ятеро обвинувачених є підсанкційними особами України та інших держав.

Наразі увесь керівник склад «цвк лнр» оголошено у розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.