Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Керував операцією із захоплення столиці – командувачу Східного військового округу ЗС РФ повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора російському генерал-полковнику, командувачу Східного військового округу повідомлено про підозру за фактами ведення агресивної війни та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 437 та ч. 3 ст. 110 КК України).

За даними слідства, російський військовий генерал, який очолює угрупування «Схід», безпосередньо брав участь у підготовці, плануванні та організації вторгнення підпорядкованих підрозділів на територію північних областей України. Він особисто керував військовою операцією зі спроби захоплення міста Києва із західного напрямку.

У ході проведення правоохоронцями слідчих дій на території Київської області встановлено, що підозрюваний у березні 2022 року упродовж двох тижнів проживав у захопленому військовими РФ дитячому садочку в селі Здвижівка Бучанського району. Там він облаштував собі штаб. Із дитсадка окупант віддавав накази щодо ведення бойових дій та контролював їх виконання. А у сусідньому селі Катюжанка на стадіоні захопленої школи генерал-полковник РФ вручав державні нагороди підлеглим військовослужбовцям.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється оперативними співробітниками Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України.

Генерал та його підлеглі також перевіряються на причетність до вчинення воєнних злочинів проти мирного населення Київщини та інших регіонів України.