Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Команда МКС в супроводі прокурорів оглянула катівні, облаштовані російськими військовими під час окупації Харківщини

Керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду Бренда Дж. Голліс разом зі своєю командою та начальником Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрієм Бєлоусовим оглянули катівні, облаштовані російськими військовими під час окупації Харківської області.

Начальник управління протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Харківської обласної прокуратури Спартак Борисенко розповів, що прокурори спільно з іншими правоохоронцями виявили 25 катівень на Харківщині. Зібрані докази свідчать про те, що до затриманих застосовували тортури, фізичне, психологічне та сексуальне насильство. Людей майже не годували та давали пити тільки технічну воду. Спилювали зуби, зв’язували зап’ястя рук та за допомогою крану з металевим гаком піднімали тіла людей у повітря, виривали нігті, застосовували струм, який подавався через дроти, прив’язані до різних частин тіла, били гумовими палицями. 

«Ми розглядаємо та розслідуємо кожний факт, працюємо з постраждалими, щоб росія понесла відповідальність за знущання над людьми», – наголосив він.

В рамках більш широкого розслідування злочинних дій, скоєних в Україні, прокурори Міжнародного кримінального суду збирають та аналізують докази катувань цивільних осіб у Харківській області. Важливо, щоб за злочини, скоєні в Україні, було проведено законне та доказове правосуддя.

«Наша плідна співпраця з МКС продовжується. Основна увага має бути зосереджена на злочинцях усіх рівнів, щодо яких є достатньо доказів для притягнення до кримінальної відповідальності незалежно від рангу чи посади. Робимо все можливе, щоб злочинці відповіли за законом. Всі. І це обовʼязково буде. Питання лише часу», – наголосив Юрій Бєлоусов.