Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків отримав нове приміщення

«За кожним із понад 120 000 воєнних злочинів, задокументованих в Україні, людські життя та страждання. Наш головний обов'язок – зробити все можливе, щоб підтримати постраждалих від воєнних злочинів у їхньому прагненні до правди та справедливості»,наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Він пояснив, що з цією метою минулого року було створено Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків. Нове приміщення відкрили, щоб забезпечити його ефективну роботу та комфорт для людей, з якими працює Центр.

Основна місія Центру полягає в тому, щоб кожен потерпілий та свідок:

-відчував себе в безпеці, отримував належну повагу та повну інформацію про свої права та доступні послуги;

-отримував актуальну інформацію щодо свого провадження;

-отримав психологічну підтримку для запобігання повторній віктимізації;

-а також, за потреби, був перенаправлений до відповідних служб психологічної, медичної та соціальної підтримки.

Андрій Костін зазначив, що на початковому етапі діяльність Центру буде зосереджена на вразливих групах, зокрема, на дітях, людях з інвалідністю, а також на постраждалих та свідках катувань і сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. У довгостроковій перспективі планується поширення цих послуг на інші регіони України та осіб, які пережили різні види злочинів.

В Центрі все продумано таким чином, щоб забезпечити безпечне та комфортне середовище, з кабінетами для психологічного консультування та процесуальних інтерв'ю, а також кімнатами для дітей.

Генпрокурор подякував партнерам, які долучилися до запуску Центру. Це, зокрема, Офіс Ради Європи в Україні, посольство США в Україні, проєкт ЄС «Право-Justice», Міжнародна організація права розвитку (IDLO), Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні, Програма USAID «Справедливість для всіх», Partnership Fund for a Resilient Ukraine (PFRU), посольства Великої Британії та Швейцарії в Україні.

«Сподіваємося на подальше розширення співпраці з громадянським суспільством, яке з перших днів повномасштабного вторгнення рф є активним та ефективним в царині надання допомоги постраждалим від воєнних злочинів», – зазначив Андрій Костін.

«Переконаний, що разом ми зможемо відновити справедливість, забезпечити притягнення винних до відповідальності та підтримати тих, хто цього найбільше потребує», – наголосив він.