Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків співпрацює із судами задля впровадження нових методів роботи у справах про воєнні злочини

У Києві відбулася установча зустріч, присвячена впровадженню Протоколу роботи судів з вразливими учасниками судового провадження, зокрема потерпілими та свідками.

Захід організували за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх». 

У зустрічі взяли участь представники Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків, судді, прокурори, адвокати та міжнародні експерти.

Основну увагу приділили потребі напрацювання та застосування Протоколу у ситуаціях, коли українським судам доводиться розглядати справи з великою кількістю свідків та потерпілих від російської збройної агресії.

Учасники зустрічі обговорили досвід роботи міжнародних трибуналів і національних судів країн, де відбувалися війни та які розглядали справи про міжнародні злочини в рамках універсальної юрисдикції. 

Окремо зупинилися на перспективі запровадження у судах відділів підтримки потерпілих і свідків у справах про воєнні злочини в Україні.

Представники Координаційного центру наголосили на важливості міжнародного співробітництва й координації зусиль правоохоронних органів, громадських організацій та міжнародних інституцій. 

«Ми будемо раді поділитися досвідом організації відповідних процесів і активно співпрацюватимемо в розбудові людиноцентричного підходу в роботі кримінальної юстиції. До реалізації проєкту в пілотних судах також планується залучити координаторів Центру та його регіональних підрозділів, що будуть сформовані впродовж цього року», – зазначила керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Вероніка Плотнікова.