Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Координуємо зусилля: збір доказів злочинів РФ, поводження з військовополоненими, робота блокпостів - Ірина Венедіктова

Провели оперативну нараду з представниками Міноборони, Мін‘юсту, МВС, СБУ, ДБР, Нацполіції, Військової служби правопорядку та командуванням Сил територіальної оборони ЗСУ щодо нагальних викликів, які зараз стоять перед нашим правоохоронним блоком та військовими.

Важливе спільне завдання - належне документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняються РФ на території нашої держави. Офіс Генпрокурора координує цю роботу та запускає єдину платформу збору доказів, щоб акумулювати базу для національних судів та міжнародних інституцій.

Результатом нашої активної співпраці з міжнародними установами та іноземними партнерами вже стало відкриття прокурором Офісу Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом повноцінного розслідування ситуації в Україні. Практично всі країни світу готові активно сприяти МКС та національним правоохоронним і судовим органам України в забезпеченні правосуддя відносно міжнародних злочинів, що вчиняються на нашій землі.

Крім цього ми ведемо активний діалог із прокуратурами інших країн, які розпочинають власні розслідування ситуації в Україні. А також домовляємось про співпрацю щодо арешту і конфіскації майна та активів воєнних злочинців в іноземних юрисдикціях для використання їх при відбудові нашоїдержави.

Окремо зупинилися із колегами на питанні військовополонених. Наразі відбуваються регулярні затримання військовослужбовців збройних сил Російської Федерації. Ми цивілізована правова країна, тож вживаємо всіх заходів для посилення контролю за дотриманням законності під час утримання та поводження з військовополоненими, а також для забезпечення проведення всіх необхідних слідчих та процесуальних дій за їх участю, щоб не допустити безкарності.

Також обговорили питання роботи блокпостів територіальної оборони. Домовились організувати їх так, щоб мінімізувати утворення черг на таких пунктах пропуску на дорогах. Адже це не тільки незручність, а і створення додаткових безпекових ризиків для тих, хто зараз масово вимушено переселяється в інші регіони. Алгоритми діяльності блокпостів будуть впорядковані.