Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Коригувала ворожі удари та вербувала пособників – на Сумщині викрито чергову російську агентку

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури місцевій жительці повідомлено про підозру в підбурюванні до державної зради та поширенні інформації про розміщення військових формувань (ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 111, ч. 3 ст. 114-2 КК України).

За даними слідства, уродженка російської федерації, яка тривалий час проживає в м. Суми, була завербована головним управлінням генштабу збройних сил росії. З початку повномасштабного вторгнення вона здійснювала збір та передачу інформації оборонного характеру.

Підозрювана приїжджала на місця можливих зосереджень військових формувань, спостерігала за обстановкою та повідомляла ворогу про наявність техніки і особового складу, надсилала детальний опис об’єктів та їхні точні координати.

За інформацією цієї жінки ворог завдав декілька прицільних ударів по Сумщині. У тому числі по міській інфраструктурі Сум 7 вересня 2023 року.

Підозрювана підшукувала проросійських осіб серед свої знайомих, які б за грошову винагороду могли також здійснювати збір інформації військового характеру з метою її передачі російським спецслужбам.

Правоохоронці затримали жінку в порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання про обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Під час обшуків у неї вилучено мобільний телефон із доказами переписки з куратором зі спецслужби рф.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ в Сумській області за оперативного супроводу Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бут піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.