Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Лікарка ветмедицини та завідувачка архіву з Луганщини отримали вироки за колабораціонізм – 10 і 5 з половиною років тюрми

За публічного обвинувачення прокурорів Луганської обласної та Старобільської окружної прокуратур двох громадянок визнано винними у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Вироки ухвалено жителькам Старобільська та Станиці Луганської Щастинського району. 

Їх засуджено до 10 та 5 з половиною років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також на 12 та 10 років особам забороняється обіймати посади в органах влади.

Прокурори у суді довели, що засуджені добровільно погодилися співпрацювати з окупаційною владою держави-агресора. У 2022 році обійняли посади у незаконно створених структурах на тимчасово окупованій території.

На момент повномасштабного вторгнення рф в Україну вони працювали на державній службі: завідувачем Станично-Луганської дільниці ветеринарної медицини обласного управління Держпродспоживслужби та начальником архівного відділу Старобільської райдержадміністрації.

При окупантах одна стала «заступником начальника-лікаря ветеринарної медицини державної установи «лнр». На цій посаді організовувала процес видачі ветдокументів за зразками псевдореспубліки та схиляла місцевих до співпраці з ворогом.

Інша – «завідувачем архівного сектору адміністрації Старобільського району лнр». Вона проводила особистий прийом громадян та за власним підписом видавала «документи», за якими зверталося населення.

Вироки ухвалювалися заочно. Покарання засуджені відбуватимуть з моменту затримання. 

Наразі вони оголошені у розшук. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.