Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Майнінг з мільйонними збитками Вінницяобленерго – ліквідовано «криптоферму»

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора виявлено та ліквідовано найбільшу серед виявлених в Україні «криптоферму» (ч. 2 ст. 188-1, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 209 КК України).

За даними слідства, групою осіб у складських приміщеннях на території м. Вінниці розміщено обладнання для забезпечення функціонування криптовалютних платформ для майнінгу криптовалюти з метою отримання неконтрольованих прибутків.

У подальшому шляхом несанкціонованого втручання в роботу мереж електрозв’язку, в порушення Закону України «Про електроенергетику», технологічно обходячи засоби обліку споживання електричної енергії, учасниками групи організовано роботу цього устаткування.

На момент проведення обшуків виявлено майже 5 тис одиниць комп’ютерної техніки, якою здійснювався майнінг за рахунок викраденої у «Вінницяобленерго» електричної енергії. З них вилучено: 3800 ігрових приставок, понад 500 відеокарт і 50 процесорів.

Щомісячна сума збитків від діяльності «криптоферми» оцінюється від 5 до 7 млн грн.

Розслідування здійснюється Головним слідчим управлінням Національної поліції України за оперативного супроводу Служби безпеки України.

Досудове розслідування триває.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.