Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Масштабне виготовлення фальсифікованого пального на Закарпатті – судитимуть п’ятьох членів організованої групи

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно п’ятьох громадян за фактом незаконного виготовлення, зберігання та збуту пального у складі організованої злочинної групи (ч. 3 ст. 28 ч. 1, ч. 2 ст. 204 КК України).

Розслідуванням встановлено, що двоє очільників столичних підприємств організували механізм незаконного виготовлення пального без необхідної ліцензії. За допомогою підконтрольних товариств вони одержали доступ до потужностей діючого на території Мукачева нафтопереробного заводу. Йдеться про наявне там спецобладнання – лінії зливу та розливу, резервуари, установки з переробки нафти тощо. У якості виконавців залучили до протиправної діяльності трьох працівників заводу.

Для виготовлення пального сумнівної якості обвинувачені тоннами купували нафту та газовий конденсат на аукціонах. Сировину переробляли для подальшого збуту фізичним та юридичним особам як на території підприємства, так і через мережу АЗС в області.

Правоохоронці викрили незаконну схему у жовтні 2023 року.

У рамках слідства провели більше десятка обшуків. Вилучили господарську документацію, чорнові записи та комп’ютерну техніку, готівку в національній та іноземних валютах еквівалентну орієнтовно 3,3 млн грн.

Встановлено, що протягом 2022-2023 років обвинувачені встигли незаконно виготовити понад 4 тис тонн пального. За висновками експертів, воно не відповідає затвердженим стандартам якості.

Досудове розслідування здійснювали детективи територіального підрозділу БЕБ, оперативний супровід оперативний супровід – Управління СБУ в Закарпатській області та обласне Управління стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.