Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Масштабні пожежі на Луганщині 2020 року – посадовцям ДСНС і управління лісового господарства області повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури посадовим особам Головного управління ДСНС України в Луганській області і Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства повідомлено про підозру у неналежному виконанні службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки під час вжиття заходів з ліквідації пожежі влітку 2020 року (ч. 2 ст. 367 КК України).

За даними слідства, дії підозрюваних не відповідали вимогам нормативних документів та тактичним прийомам оперативних дій при гасінні пожежі. Вони допустили відсутність взаємодії між підрозділами ДСНС та підрозділами лісомисливського господарства. Крім того не створили штаб на пожежі, не розробили план боротьби з нею, не забезпечили ведення оперативної документації штабу. Посадовці також не створили протипожежних розривів та не здійснили пуску зустрічного вогню, не провели локалізацію пожежі в полезахисній лісосмузі кварталу. Ці порушення призвели до поширення вогню на сусідні квартали лісництв.

За результатами проведених експертиз встановлено, що внаслідок липневої пожежі двом лісництвам Луганської області завдано шкоди у розмірі понад 5 млрд грн. Постраждали також і мешканці регіону, яким вогонь спричинив збитків на суму більше 12 млн грн.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється територіальним управлінням ДБР, розташованим у місті Краматорськ.

В провадженні органів досудового розслідування області наразі перебуває 6 кримінальних проваджень щодо масштабних пожеж на території Луганської області, які сталися протягом липня, а також вересня-жовтня 2020 року.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.