Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Матеріали щодо розслідування Іловайської трагедії будуть оприлюднені на сайті Офісу Генерального прокурора (ФОТО)

У п’ятницю, 27 серпня 2021 року, в Офісі Генерального прокурор відбувся брифінг щодо стану досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом Іловайської трагедії. У заході взяли участь начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Рудь, начальник управління цього Департаменту Андрій Лещенко, а також заступник начальника відділу Департаменту Андрій Ткаченко.

«Кожен громадянин має право знати правду про Іловайськ та про події, які з ним пов’язані. Досудове розслідування перебуває на особистому контролі Ірини Венедіктової. Генеральним прокурором ініційовано проведення комплексу заходів направлених на те, щоб обставини Іловайських подій стали відомі громадськості», – зазначив Юрій Рудь.

Начальник «Департаменту війни» Офісу Генпрокурора розповів, що одним із таких заходів є запуск на офіційному вебсайті Офісу Генерального спеціальної рубрики, у якій систематично висвітлюватиметься інформація про результати розслідування Іловайської трагедії.

Рубрика включає у себе розділи: «Хронологія подій», «Підрозділи Збройних Сил України», «Підрозділи Збройних Сил РФ, що вторглись в Україну», «Динаміка зміни оперативної обстановки», «Результати розслідування», «Повідомлено про підозру», «Наслідки російського віроломства», «Докази агресії РФ проти України», «Жорстке поводження з полоненими», «Міжнародний кримінальний суд», «Розсекречені матеріали», «Звернення до свідків і потерпілих», «Контактна інформація».

Також Юрій Рудь зауважив, що в подальшому ця рубрика наповнюватиметься також матеріалами, які наразі мають грифи таємності. Наразі тривають заходи із розсекречення матеріалів досудового розслідування.

«Сама процедура розсекречення не входить до компетенції Офісу Генерального прокурора. Порядок проведення розсекречення матеріалів визначено чинним законодавством. Ми цю процедуру ініціювали. Робота проводитиметься поступово, Головним слідчим управлінням СБУ вже скеровані відповідні клопотання до Генерального штабу Збройних Сил України, Штабу Антитерористичного центру та Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України. По мірі розсекречення інформації ми наповнюватимемо розділи рубрики. Крім того, ми хочемо, щоб судовий процес по цим справам відбувався відкрито. А гриф секретності унеможливлює повністю відкритий процес», – констатував начальник Департаменту.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо Іловайських подій триває по двом напрямам: перевірка обставин можливого недбалого ставлення до військової служби військовими службовими особами з числа керівництва антитерористичною операцією, а також організація вторгнення з боку РФ та віроломне вбивство українських військових. Під час розслідування допитано понад 900 потерпілих і свідків, вилучено, оглянуто та досліджено понад 1670 бойових документів. У провадженні проведено низку судових експертиз, у тому числі, 2 комісійні військові судові експертизи, до виконання яких залучено провідних військових фахівців та експертів.

Також у зв’язку із необхідністю з’ясування детальних питань щодо відповідності керівним документам дій військових службових осіб під час планування і безпосереднього виходу з оточення підрозділів сил АТО і добровольчих батальйонів, а також інших питань призначено додаткову судову військову експертизу, яка наразі триває.

На сьогодні у кримінальному провадженні чотирьом високопосадовцям Збройних Сил Російської Федерації повідомлено про підозру в організації вторгнення регулярних військ ЗС РФ в Україну та віроломного вбивства українських воїнів під час виходу з оточення біля м. Іловайськ, трьом з них – у цьому році.

Робота триває як на національному, так і на міжнародному рівнях. З 2015 року до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду направлено 21 інформаційне повідомлення про вчинення представниками РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності в Криму та на сході України. Зокрема, стосовно подій біля м. Іловайськ Департаментом підготовлено 2 інформаційні подання до Офісу Прокурора МКС.

Також представники «Департаменту війни» Офісу Генпрокурора зазначили, що потерпілі та свідки Іловайських подій можуть звертатися до прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво розслідуванням, за контактним номером телефону та на електронну пошту, які зазначені у новій рубриці.