Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Міжнародна спецоперація «EndGame» - правоохоронці кількох держав нанесли потужний удар по кіберзлочинності

Офісом Генерального прокурора спільно з компетентними органами США, Франції, Нідерландів, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Данії і Німеччини, а також колегами з ГСУ НП України та Кібердепартаменту СБУ припинено функціонування ряду хакерських сервісів в рамках міжнародної спецоперації «EndGame».

Правоохоронні органи України спільно з міжнародними партнерами заблокували інфраструктуру злочинних сервісів, які перебували в арсеналі російських кіберзлочинних організацій та допомогли їм атакувати західні компанії, в тому числі медустанови, а також «отримати дохід» на понад десятки мільйонів доларів США.

Мова йде про шкідливе програмне забезпечення - ботнет, модулюючий банківський троян та криптор, яке дозволяло хакерським угрупованням отримувати доступ та атакувати комп’ютерні мережі за допомогою вірусів-вимагачів, викрадати дані та шифрувати їх. У подальшому жертв шантажували оприлюдненням цих даних, у разі несплати викупу.

В рамках спецоперації по всій Україні проведено ряд обшуків за місцями проживання розробників, адміністраторів та організаторів функціонування хакерських сервісів. 

Підтверджено причетність та роль кожного фігуранта, виявлено і заблоковано серверне обладнання, в тому числі резервне, отримано доступ до адміністративної панелі ботнету, вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку, яка використовувалась в протиправній діяльності.

Загалом в рамках спецоперації «EndGame» видалено та арештовано 91 сервер і заблоковано понад 1000 доменів, пов’язаних із злочинною діяльністю. 

Дані, зібрані під час розслідування, будуть використані для виявлення організаторів та ключових учасників цих хакерських груп.

Міжнародна спецоперація здійснювалася Офісом Генерального прокурора на виконання міжнародних запитів компетентних органів США, Королівства Нідерландів та Французької Республіки.