Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Міжнародні стандарти та успіхи - як Офіс Генпрокурора змінює правосуддя для дітей

Представники Офісу Генерального прокурора взяли участь у засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх. Захід проходив у Верховному Суді.

Під час засідання було обговорено проєкт Національної стратегії реформування системи юстиції та захисту прав дитини у сфері правосуддя на 2024-2028 роки. Також ключовими питаннями стало звітування щодо реалізації пілотних проєктів із впровадження моделі Барнахус та залучення психологів до кримінальних проваджень за участі дітей.

Заступниця начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашнього насильства Офісу Генерального прокурора Олеся Волошина як членкиня Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх прозвітувала щодо стану реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Ювенальні прокурори поінформували, що понад 1,2 тис дітей, які потрапили у конфлікт із законом, мали можливість взяти участь у Програмі відновлення. За результатами її успішного проходження вже 307 неповнолітніх за клопотаннями прокурорів були звільнені судом від кримінальної відповідальності.

Також Олеся Волошина зазначила, що ювенальні прокурори Офісу Генпрокурора, окрім окреслених пілотних проєктів, також організували системну імплементацію у практичну діяльність міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. 

Довідково: 1 червня за ініціативи Генерального прокурора спільно з МВС, Міністерством соцполітики та Міністерством юстиції розпочато пілотний Проєкт імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. В його основі покладено дитиноцентричний підхід. Це означає, що всі етапи процесу відбуваються з урахуванням інтересів дитини, її права на захист і допомогу.