Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Міжнародні та українські правозахисники на конференції у Варшаві обговорили протидію злочинам сексуального насильства в Україні

Системність та масовість злочинів сексуального насильства, яке вчиняють російські військовослужбовці, вимагає консолідації зусиль усього цивілізованого світу, аби постраждалі від цих злочинів могли отримати доступ до кваліфікованої допомоги, а винні були притягнуті до відповідальності.

Про це на конференції «Відверто про сексуальне насильство, повʼязане з конфліктом в Україні» у Варшаві заявив прокурор Ігор Король.

За його словами, 235 зафіксованих фактів сексуального насильства у 9 областях України свідчать про те, що сексуальне насильство є свідомою тактикою агресора. Ці випадки, серед іншого, включають зґвалтування і катування, а також часто сексуальне насильство щодо дружин і сестер військовослужбовців Збройних Сил України. Масові випадки насильства зафіксовані також і у місцях незаконного утримання.

«Російські військові масово використовують катування електрострумом у місцях утримання військових і цивільних. За нашими оцінками, 90% полонених українців піддають тим чи іншим видам фізичного та психологічного насильства. Кількість постраждалих, на жаль, зростає», – підкреслив прокурор.

Документування та розслідування злочинів, повʼязаних із сексуальним насильством, потребує напрацювання кардинально нових методик роботи з учасниками кримінального процесу, а також фахову підготовку спеціалізованих прокурорів та слідчих. В цьому контексті в Офісі Генпрокурора систематично впроваджуються сучасні практики, засновані на людиноцентричному підході.

«Ми вже бачимо перші результати. Люди починають нам більше довіряти. Що, своєю чергою, збільшує кількість звернень від постраждалих. Національна поліція, як перша точка входу, роз’яснює наші нові підходи та скеровує до прокуратури. Ми працюємо над запровадженням автоматичного режиму перенаправлення потерпілих, щоб це працювало як єдина система. Ми об’єднали всіх стейкхолдерів, щоб розробляти кращі практики і надавати постраждалим необхідну допомогу», – зазначив Ігор Король.

Прокурор також зосередив увагу на тих аспектах, роботу над якими треба посилити, аби наблизити відновлення справедливості та забезпечити допомогу для постраждалих. Серед них: підтримка неповнолітніх через соціальні та навчальні програми, а також повернення з полону українських військових та цивільних.

«Ми просимо світ дивитись, не відвертатись і не заплющувати очі на ці злочини. Ми закликаємо долучатися до розробки дорожньої карти для звільнення цивільних утримуваних в неволі і засудження росії за злочини проти людяності», – резюмував він.

Конференція «Відверто про сексуальне насильство, повʼязане з конфліктом в Україні» відбулася у Варшаві 5 жовтня та була організована за підтримки Глобальної ініціативи за справедливість, правду і примирення (GIJTR) спільно з Міжнародним партнерством з прав людини (IPHR), міжнародною організацією Partners in Justice International (PJI) та правозахисною організацією Truth Hounds.